Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Η ελληνική κρίση αναζητάει την αριστερά να την γλυτώσει.

Ζούμε την παγκόσμια κρίση της ασύδοτης αγοράς, αλλά αυτό δεν μας επηρεάζει ιδιαίτερα εμάς τους έλληνες. Αφορά τους άλλους λαούς, που βιώνουν μια πρωτοφανή πραγματικότητα οικονομικής κατάρρευσης ανεργίας και φτώχειας, με συνοδεία βίας και συγκρούσεων που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις και σχεδιασμούς ακόμη και διαφοροποίησης του καπιταλιστικού συστήματος.
·
Ότι συμβαίνει αυτή την εποχή στους άλλους λαούς, εμείς το ζούμε μόνιμα.
Βρισκόμαστε σε μόνιμη μέγιστη κρίση. Θάλεγα μη χαριτολογώντας, πως εμείς εδώ αυτά τα μασάμε. Εκλαμβάνουμε τις κρίσεις κάτι σαν γιορτή, σαν παιχνίδι. Παίζουμε τις χούντες και τις πολιτικές εκτροπές στα δάχτυλα. Τα γκούλακ εμείς τα είχαμε σπίτια μας. Μεγαλώσαμε στις εξορίες. Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε μέσα στην καλπονοθεία της καθημερινότητας και των εκλογών. Μικροί όταν λέγαμε φτωχοί, εννοούσαμε έλληνες. Φτιάχνουμε ιδρύματα στους πρωτεργάτες αυτής της πολιτικής και κοινωνικής αλητείας. Είμαστε σε ένα διαρκές αδιέξοδο για εικοσαετίες και πενηνταετίες.
·
Τόσο πολύ έχουμε εθιστεί σε αυτή την κατάσταση, που έχουμε αλλοιώσει ακόμα και τα νοήματα της γλώσσας μας, σε σημείο να εκλαμβάνουμε ακριβώς αντίθετα την πραγματικότητα, λέγοντας εκείνο το άφατο που υιοθετήσαμε μοιρολατρικά και απελπισμένοι για την κατάστασή μας, όταν το είπε ο πρώτος βλάκας ρητορίσκος: στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ξεχνώντας ότι η ελληνική δημοκρατία είναι ένα διαρκές αδιέξοδο! Έτσι αρχίζει η σκέψη. Από αυτή τη διαπίστωση. Για να επανέλθει ο χαμένος ορθολογισμός στη θέση του. Ζούμε καθημερινά από αδιέξοδο σε αδιέξοδο χωρίς διαλλείματα. Αυτό συζητάμε κάθε μέρα επί δεκαετίες.
Φτάσαμε να θαυμάζουμε τους κλέφτες από το αδιέξοδο της ζωής μας και να τους βλέπουμε με θαυμασμό. Να θέλουμε να τους μοιάσουμε. Φτάσαμε να θέλουμε να γίνουμε όλοι παπάδες να γλυτώσουμε από τα βάσανά μας.
·
Όμως τα πράγματα φαίνεται ότι άλλαξαν ξαφνικά. Εμφανίστηκαν κάποιες νεότερες γενιές, που δεν δείχνουν διατεθειμένες να ζήσουν στην υποταγή και την υποτέλεια των γονιών τους. Απαξίωσαν πολύ γρήγορα το παιχνίδι των πολιτικών και έδειξαν δυναμικά τη αηδία τους προς αυτούς. Ο ραγιαδισμός του παρελθόντος δείχνει να κινδυνεύει με θάνατο.
Έτσι το πολιτικό σύστημα μαθημένο στον αυταρχισμό της δεξιάς και την βαρηκοΐα της σοσιαλδημοκρατίας, φαίνεται να ξυπνάει από την μακραίωνη παχυδερμία του και να βάζει σε ενέργεια κάθε γνωστό εργαλείο προκειμένου να μην χάσει την εξουσία.
·
Εδώ και έναν χρόνο, από τότε που φάνηκε ότι κυβερνητική αυτοδυναμία δεν θα μπορέσει να υπάρξει, ξεκίνησε μια άνευ προηγμένου πίεση στην αριστερά για συνεργασία, πρωτοφανής ιστορικά στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.
Αφού εξάντλησε όλα τα αντιδημοκρατικά κόλπα νόθευσης της ετυμηγορίας των ψηφοφόρων, έχοντας μακρά θλιβερή παράδοση στην αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Καραμανλή που έβαλε να ψηφίζουν τα δένδρα, από τον περίφημο τριφασικό εκλογικό νόμο, από τους τις ενισχυμένες αναλογικές του πασοκ, και αφού πρόσφατα ο ανιψιός έδωσε μπόνους 50 βουλευτών στο πρώτο κόμμα μήπως και καταφέρει την αυτοδυναμία, συνειδητοποιεί ότι μόνο με βίαιες εκτροπές του χειρότερου ελληνικού παρελθόντος μπορεί να διατηρήσει την πολιτική εξουσία.
Τα πράγματα σκούρυναν. Ούτε με τα μπόνους, ούτε με τα δένδρα δεν βγαίνουν οι αυτοδυναμίες.
Οι πολίτες όλων των παρατάξεων, τους ξερνούν κάθε μέρα με απόλυτη αποστροφή και αγανάκτηση για την καταστροφική πορεία του τόπου. Γνωρίζουν όλοι ότι σκοπός τους είναι και πάλι να κοροϊδέψουν για να συνεχίσουν το μεγάλο φαγοπότι.
Έτσι το σύστημα δεν διστάζει ούτε στα παρακάλια των ταξικών εχθρών του, άλλοτε μιλώντας με θαυμασμό για το κκε, και άλλοτε αποκαλώντας συντρόφους και φυσικούς συμμάχους τον Συνασπισμό.
Η κρίση ζητάει απελπισμένα συνεργασία με την αριστερά.

·
Το κείμενο αυτό γράφεται γα να συμβάλλει στις απορίες των αριστερών ψηφοφόρων, κοιτώντας τα πράγματα από την πολιτική φιλοσοφία τους κυρίως, και όχι να συζητήσει με τα στα σπαρακτικά δάκρυα των ανανεωτικών του Συνασπισμού. Εκεί ο διάλογος έχει αποκλειστεί από την ίδια την νεολαία με θυμό και οργή για τον εμπαιγμό της, με τις φορτικές προτάσεις συνεργασίας με τον δεύτερο πόλο λεηλασίας της ελληνικής οικονομίας. Νιώθουν πως κάποιοι διανοούμενοι και πολιτικοί της αριστεράς, επιχειρούν και πάλι να τους χειραγωγήσουν όπως είναι η δουλειά τους, μην θεωρώντας τους ικανούς να κρίνουν τη ζωή τους και να παίρνουν τις αποφάσεις που παίρνουν, με το ξεφτισμένο επιχείρημα ότι απλώς λένε την άποψή τους. Τραβώντας μάλιστα αυτή την αποτυχημένη λογική στα άκρα, ισχυρίστηκαν μπροστά σε όλους, ότι τους απαγόρευσαν δήθεν να λένε την γνώμη τους.
·
Όμως η νεολαία και οι εναπομείναντες αντιστεκόμενοι της αριστεράς, οδηγούμενοι από ένα μακραίωνο πολιτικό ένστικτο, γνωρίζουν ότι θα διαφθαρούν σε έξι μήνες αν αποτολμήσουν μια συνεργασία με το πασόκ. Ότι θα αυτοκτονήσουν πολιτικά και θα κηλιδώσουν ηθικά την προσωπική τους υπόσταση σε ελάχιστο χρόνο. Θα τους φωνάζουν στο δρόμο ξευτιλισμένους. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη διαδρομή εκτός της διαφθοράς, της ρεμούλας και της διαπλοκής στην ιστορία και στην διαδρομή αυτού του κόμματος. Το σύστημα είναι από μόνο του οργανωμένο και προσανατολισμένο στον αυτόματο προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν αφήνει μάλιστα περιθώρια με τις δομές και τις αμέτρητες διελκυστίνδες αυτοπροστασίας του, ούτε μια ελπίδα αδιάφθορης πορείας. Αυτή είναι η απάντηση και η αλήθεια.
·
Το πασοκ ζητάει φορτικά αυτή τη συνεργασία για να κάνει συνενόχους! Να απαξιώσει μια αριστερά στα μάτια των πολιτών και να τους αναγκάσει να πουν: και αυτοί τα ίδια σκατά είναι. Να καταστρέψει ότι ως κόρη οφθαλμού μέσα από την ιδεολογία της κατάφερε να διατήρηση η αριστερά, περπατώντας στις καλλίτερες πατημασιές της ανθρωπότητας δια μέσου της ιστορίας του δικαίου και της χιλιόχρονης άμεσης δημοψηφισματικής δημοκρατίας των πολιτών. Για ποιο ακριβώς λόγο, πρέπει να εξηγήσουν στον εαυτό τους οι ανανεωτικοί και οι λοιποί, αρνείται τη συνεργασία η αριστερά; είναι τόσο παράλογη που δεν συνεργάζεται με πολιτικούς που θα έπρεπε να είναι ήδη στην φυλακή.
Το πασόκ δεν θέλει να συνεργαστεί, θέλει μόνο να πάρει την εξουσία με όποιο τρόπο. Να επαναλάβει τις κομπίνες. Είναι ολοκληρωτικά διεφθαρμένο μέχρι και το τελευταίο του στέλεχος και ακόμα πολύ πιο κάτω από αυτό. Γιαυτό δεν παραιτείται κανένας εκεί μέσα ποτέ. Παρά τα σκάνδαλα και την κατακραυγή των πολιτών. Για να μην χάσουν την μάσα.
·
Όσο για την ακυβερνησία τάχα της χώρας, που ενορχηστρωμένα όλοι επικαλούνται, είναι για γέλια. Η χώρα βρίσκεται σε μια διαρκή ακυβερνησία και κενό εξουσίας, όπως τα ίδια τα πρωτοκλασάτα παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας και των διανοουμένων μας λένε καθημερινά από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και εφημερίδων. Ομιλούν όλοι πια για ένα ανύπαρκτο και διαλυμένο κράτος. Κοροϊδευόμαστε λοιπόν; Ας πάρει την εξουσία όποιο κόμμα την πάρει αν μπορέσει να την πάρει. Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα πέσει από την διαφθορά. Την ακυβερνησία το χάος και τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε το ελάχιστο-ελάχιστο μια άλλη διαχείριση της κοινωνίας μας και της δημοκρατίας μας. Τελείως άλλη από τις προυπήρξασες. Και δεν ομιλώ για τίποτα περισσότερο από μια δημοκρατία έστω δυτικού τύπου. Αυτό χρειαζόμαστε μια δεκαετία για να συνέλθουμε πριν πάμε πάρα κάτω. Ούτε εκεί δεν μπορέσαμε ποτέ να φτάσουμε με τον δικομματισμό. Να μας κλέβουν λιγότερο. Κατάρα έχουμε σαν λαός και δεν μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό βήμα, μια μικρή κοινωνική κατάκτηση όπως τόσοι άλλοι λαοί.
Η αριστερά χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα για την εξουσία. Μέχρι η σήψη να ισοπεδώσει ότι επέμεινε σαν ψευτοελπίδα και αδιάθετο επιχείρημα στο πολιτικό σύστημα του νεοελληνικού κράτους.

6 σχόλια:

Simple Man είπε...

Αγαπητέ Νεφέστορα
Κατέγραψες με μοναδικό τρόπο μια πραγματικότητα. Όμως στο τέλος εκεί που γράφεις για τη αριστερά που θέλει λίγο ακόμη χρόνο για την εξουσία, φαντάζομαι να μην εννοείς την "κομματική αριστερά" γιατί εκεί μέσα δεν βλέπω και κανέναν "αριστερό" ή "αριστερή σκέψη". Όπως και να το κάνουμε άλλο ήταν το ήθος των αριστερών που έδιναν και τη ζωή τους για κοινωνική δικαιοσύνη και άλλο το"νταβατζιλίκι" της αριστεράς για "συντεχνιακά συμφέροντα". Ξέρω πολλούς αριστερούς πεταμένους στη γωνία από τη "νεοκομματική ιερά εξέταση". Αν η σκέψη και μόνο αυτών γίνει κάποτε εξουσία μπορούμε να ελπίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

OK. Σύμφωνοι. Ως προς το πρώτο σκέλος ας μην ξεχνάμε και το μαύρο χρήμα καθώς και τα κάθε λογής πλυντήρια.
Ως προς το δεύτερο μερικές ερωτήσεις:
Ποιοί απαρτίζουν αυτή την ιδεατή αριστερα;
Ποιοί είναι οι αδιάφθοροι που θέλουν λίγο χρόνο ακόμα;
Είναι συντεταγμένοι σε κάποιο κόμμα;
Πώς έφτασαν σ' αυτές τις θέσεις;
Μέσα από ποιες διαδικασίες;
Και όπως θα ρώταγε ο πρωτοετής της νομικής: "ποιοί και τί θα κερδίσουν;"

Nefestoras είπε...

Συμφωνώ στις παρατηρήσεις σου,

και φυσικά δεν εννοώ την κομματική

νομενκλατούρα.

Nefestoras είπε...

1. OK. Σύμφωνοι. Ως προς το πρώτο σκέλος ας μην ξεχνάμε και το μαύρο χρήμα καθώς και τα κάθε λογής πλυντήρια.
ως προς το δεύτερο μερικές ερωτήσεις:
2. Ποιοί απαρτίζουν αυτή την ιδεατή αριστερα;
3. Ποιοί είναι οι αδιάφθοροι που θέλουν λίγο χρόνο ακόμα;
4. Είναι συντεταγμένοι σε κάποιο κόμμα;
5. Πώς έφτασαν σ' αυτές τις θέσεις;
6. Μέσα από ποιες διαδικασίες;
7. Και όπως θα ρώταγε ο πρωτοετής της νομικής: "ποιοί και τί θα κερδίσουν;"

1. Έχεις δίκιο, για το μαύρο χρήμα και τα κάθε λογής πλυντήρια όπως λες, αλλά καταλαβαίνεις δεν γίνεται να συμπεριληφθούν όλα σε ένα κείμενο και μάλιστα για το ιντερνέτ.

2. Η ιδεατή αριστερά, που δεν είναι καθόλου ιδεατή κατά την γνώμη μου φίλε *redoctober, και που την ονομάζουμε έτσι και για ιστορικούς λόγους αλλά και για να συνεννοούμαστε, που την καταλαβαίνει πια είναι και ένα μικρό παιδί, μπορεί να περιέχει και δεξιούς μη απατεώνες ακόμα και παπάδες ή άλλα άτομα και μικροπαρέες φίλων και μικροομάδες, ή εξαιρέσεις που ο καθένας δημιουργεί μόνος με πολύ κόπο στην ζωή του από πεποίθηση και πίστη σε ένα καλλίτερο κόσμο μη ρεμούλας, Είναι αυτή που κατεβαίνει στους δρόμους και αντιστέκεται ακόμη, έστω και μειοψηφικά, όχι μόνο για το μεροκάματο αλλά κυρίως για το συλλογικό καλό, όπως το περιβάλλον, η ακρίβεια, τα τοπικά μεγάλα και μικρά κινήματα, τα διεθνή θέματα πολέμων ή άλλων εγκλημάτων, ποτέ συντεχνιακά, μαζί με φοιτητές, μαθητές, άνεργη νεολαία που δεν υπολογίζει να πάρει κάποτε την θέση αυτών που μας φέραν μέσα στον γκρεμό και πέφτουμε ήδη, που φυσικά δεν είναι πεντακοσιομέδιμνοι, ή κρυφοί πολυθεσίτες και.. και.. και.. τόσα και τόσα άλλα που δεν γίνεται να αναφερθούν. Αυτόν τον κόσμο ζω προσωπικά και με αυτόν συνδιαλέγομαι. Έχει ελαττώματα και λάθη αλλά δεν είναι λαμόγιο. Μόνο αυτή η ελάχιστη αλλά κολοσσιαία προϋπόθεση.

3.Εσύ δεν ξέρεις κανένα αδιάφθορο άνθρωπο στη ζωή σου. Τι συμφορά σε έχει βρει αν είναι έτσι! Λίγοι είναι βέβαια αλλά υπάρχουν ακόμα.

4, 5,6 απαντήθηκαν νομίζω,


7.Όσο για τον πρωτοετή φοιτητή της νομικής, πες του ότι εδώ δεν θα κερδίσει κανένας και τίποτα. Αυτή είναι η συμφωνία. Όπως τότε στην εθνική μας αντίσταση.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι σύμφωνοι είμαστε, στα πλαίσια όμως ενός άλλου θέματος από αυτό στο οποίο στόχευαν οι παρατηρήσεις μου και δεν έχουν να κάνουν με τις συνεργασίες/ομάδες/κατηγορίες/κλπ της κλίμακας που περιέχει η απάντηση σου αλλά με αυτές του κειμένου.

Ουσιαστικά το σχόλιο μου δεν διαφέρει απο αυτό του Simple Man. Η προσέγγιση ίσως και αυτή ελαφρά.

"Η αριστερά χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα για την εξουσία. Μέχρι η σήψη να ισοπεδώσει ότι επέμεινε σαν ψευτοελπίδα και αδιάθετο επιχείρημα στο πολιτικό σύστημα του νεοελληνικού κράτους."

Εάν δεν αναφέρεσαι στην υπάρχουσα "κομματική αριστερά" - ποιά άλλη χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα για την εξουσία; (και θα μπορούσε(;)) - τότε ο "λίγος" χρόνος για μένα ορίζεται ως τέτοιος μόνο στη σφαίρα του φανταστικού.

Η όποια ανατροπή δεν θα συμβεί ούτε με τον Συνασπισμό (ρεύμα, ανανεωτικούς, όλους) ούτε με το ΚΚΕ.
Ίσως να συμβεί στα... πέριξ :-)

Nefestoras είπε...

@*redoctober

Η ιστορία μας μιλάει από το παρελθόν στην κάθε στιγμή του ζούμε, και όποιος την ακούσει. Όποιος την αγαπά και την προσέχει, την βλέπει να μεταμορφώνεται σε φιλοσοφία μπροστά του.

Τα κινήματα είναι σαν το σύμπαν. Δεν μπορείς να το χειραγωγήσεις, να το ελέγξεις, να το κατευθύνει εκεί που θέλει η επιστήμη. Πάντα της ξεφεύγει. Έτσι και αυτά, συμπαρασύρουν τις ηγεσίες των κομμάτων θέλουν δεν θέλουν. Τις σέρνουν πίσω τους. Τις αναβαθμίζουν και τις αλλάζουν με το ζόρι μάλιστα. Τις ανανεώνουν θετικά. Τους υποδεικνύουν αυστηρά και κριτικά τον δρόμο τους απ έξω. Αν δεν το κάνουν ή θα φυλλορροήσουν και θα καταντήσουν σφραγίδες ή θα διαλυθούν.
Έτσι έχουν τα πράγματα εδώ και μερικά χρόνια στην αριστερά. Θέλουν δεν θέλουν, το δυσκοίλιο κκε, με τον φοβικό δογματισμό του, ή ο συνασπισμός με τα ανανεωτικά βαρίδια του και τα βολέματά του, θα ακολουθήσουν για να μην χαθούν. Αυτό είναι το ένα.

Τα άλλα δυό στοιχεία που είναι πρωταγωνιστικά αρνητικά πριν από όλα τα υπόλοιπα, και δείχνουν την ελληνική πραγματικότητα είναι: η δεύτερη ήττα, όχι του εμφυλίου πια, αλλά του πασόκ που καταπρόδωσε όλους τους εαμογενείς ψηφοφόρους του ως μια δεύτερη και ύστερη ελπίδα, και γέννησε πρωτοφανή παραίτηση, αλλοτρίωση, παθητικότητα μαζί με δουλοφροσύνη και βόλεμα, στοιχεία που τελικά εγκλώβισαν στον δικομματισμό.

Και τρίτον, όποια προσπάθεια έγινε τόσο από τον κοινοβουλευτικό χώρο, Τρίτσης, Στεφανόπουλος, Αρσένης, Σαμαράς κλπ, όσο και από τον εξωκοινοβουλευτικό εδώ και 30 χρόνια, δεν μπόρεσαν να στεριώσουν ένα μαζικό κόμμα και όχι γκρουπούσκουλο, ένα αριστερό κόμμα στην περίπτωσή μας, πράγμα που δείχνει την πραγματικότητα που ισχύει μέχρι τώρα τουλάχιστον στην ψυχολογία και την λογική που επεκράτησαν και κατέδειξαν τις δυνατότητες του εκλογικού σώματος.

Άρα αναγκαστικά προς το παρόν τουλάχιστον αφού δεν υπάρχουν άλλες ριζοσπαστικότερες επιλογές από τους πολίτες, τα κινήματα με την πολλαπλή και πλούσια δράση τους, κινούμενα τα ίδια όχι μέσα αλλά στις παρυφές των δύο κομμάτων της αριστεράς, διατηρώντας δηλαδή πλήρως την αυτοτέλειά τους και ασκώντας έτσι την πίεσή τους προς αυτά, ωθώντας τα διαρκώς σε εγρήγορση κοινωνικών ανατροπών, θα εφοδιάζουν από τον χώρο της νεολαίας κυρίως με νέο υγιές πολιτικό και κοινωνικό φορτίο την ζωή της χώρας, μακριά από τα τέλματα και την αποβλάκωση, μακριά από τον αποπροσανατολισμό των θεαμάτων, προς την κοινή προσπάθεια για το τέλος του δικομματισμού, που για την Ελλάδα είναι θέμα ζωής ή θανάτου της με την στοιχειώδη βιολογική έννοια. Αλλιώς θα έχουμε ζωντανούς νεκρούς νεολαίους και πολίτες.
Και βλέπουμε τα υπόλοιπα φίλε *redoctober.