Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Η απαξίωση της αλήθειας

Έτσι όπως τα λέει ο σύντροφος μπορεί να τον πιστέψεις στο τέλος. Να αφεθείς στις βαθυστόχαστες διαπιστώσεις του, και να χάσεις την πραγματικότητα από τα μάτια σου. Να ξεχάσεις από το ψηστήρι στο μυαλό σου τα σκάνδαλα, την φτώχεια, τις απάτες, την καταχρεωμένη χώρα σου, τις κομπίνες, όλα τα κακά αυτού του κόσμου που μαζεμένα ανθούν στον πολύπαθο τόπο μας. Ώσπου να πεις από τη ζαλάδα, έχει δίκιο ο Κοροβέσης, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί διεφθαρμένοι και τα λοιπά εύμορφα που γράφει στην ελευθεροτυπία την 21/4/2009. Αυτή την αγαπημένη πρέζα του συστήματος, που την σπρώχνει στην δημοσιότητα με κάθε τρόπο.
·
Και αν μεν αυτά λέγονται στην παρέα ή στο καφενείο, έχει καλώς, πολύ καλώς μάλιστα αφού γίνεται και διάλογος και ζυμώσεις που λέμε, μέχρι και κανένα διαολόστελμα για να συνέρχονται μερικοί στα γύρο τραπεζάκια που λένε τέτοια.
Όταν όμως δημοσιολογείς και κυρίως σου παρέχουν βήμα να ομιλείς και να γράφεις σε μια μεγάλη εφημερίδα τέτοια ναρκωμένα, τότε ευτυχώς που υπάρχει και η Google λες, και μπορείς να απαντήσεις στον ευνουχισμένο μονόλογο του περισπούδαστου γραφιά μας. Γιατί άντε τώρα να φιλοξενήσουν την απάντησή σου οι αμερόληπτοι εκεί μέσα.
·
Γιατί δεν μας εξηγεί πουθενά σε όλο το πόνημά του περί πολιτικής, που δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι μέχρι το έσχατο της ύπαρξής τους μάλιστα. Στον συνασπισμό και το κκε που δεν ήταν στην εξουσία; Όχι, καθόλου όχι. Δεν εννοεί αυτούς, αλλού το πάει, αλλού έχει το μυαλό του. Νεοδημοκράτες και πασόκους θέλει να αθωώσει! Είναι φανερό. Αλλιώς θα αρκείτο να πει, οι σύντροφοί μου στο συνασπισμό και οι απέναντι στο κκε δεν είναι κανείς λαμόγιο και κλέφτης. Που έχει όμως καλούς ανθρώπους και ενάρετους πολιτικούς Περικλή μου έστω και μειοψηφικά στην νέα δημοκρατία; Και γιατί δεν μας τους μαρτυράς να χαρούμε και εμείς και να τους κάνουμε παρέα. Τι μούγγα σε έπιασε και δεν λες τα ονόματα τους να τους χειροκροτήσουμε. Έστω μερικά για παράδειγμα ανακούφισης. Ή μήπως έχει τέτοια αστέρια πολιτικού ήθους στο πασόκ και εμείς δεν το ξέρουμε. Ποιους υπονοείς και μας βασανίζεις σύντροφε, τον Τσοχατζόπουλο, τον Παπαντωνίου, τον, τον, τον, τον, τον, τον……. Πες μας και εμάς να ανασάνουμε ελπίδα. Εκτός αν μας δουλεύεις κοινοβουλευτικά τώρα που έγινες πατέρας του έθνους, να ξέρουμε να σταματήσουμε αμέσως την συζήτηση μαζί σου.
·
Αυτές τις βλακείες να μην τις γράφεις Περικλή γιατί ο κόσμος θα σε πληρώσει ανάλογα. Αδικείς τον εαυτό σου και την ιστορία σου που οφείλεις να διαφυλάξεις και να υπερασπιστείς πάση θυσία. Γιατί είναι και δική μας σύντροφε.
Εκτός αν κάνεις παρέα με τίποτα λεχρίτες εκεί μέσα στη βουλή που σε παρέσυραν. Συγνώμη και για την έκφραση, αλλά μου βγαίνει αυθόρμητα. Σκέφτομαι τα χειρότερα βλέπεις. Μήπως σε καλούν τα παιδάκια και τα εγγονάκια των παρακρατικών και των δωσίλογων που γίναν και αυτά βουλευτές με την σειρά τους και σου λένε καλά λόγια για τους μπαμπάδες τους και τους παππούδες τους. Έχε το νου σου.
·
Και τέλος πρέπει να ξέρεις ότι εξίσου διεφθαρμένος και διαπλεκόμενος, είναι αυτός που ψηφίζει υπέρ της αθώωσης του απατεώνα πολιτικού. Αυτό πια πιστεύω σου διέφυγε τελείως. Φαίνεται καθαρά. Όλοι δηλαδή της ΝΔ και όλοι του πασοκ που ξέπλεναν και αθώωναν για δεκαετίες τους συναδέλφους τους, χαχανίζοντας και κρυφογελώντας πίσω μας, και απαντώντας σε όποιον τολμούσε να τους πει γιατί αθωώνετε τους κλέφτες, πως οι ίδιοι δεν κατηγορούνται, και να είμαστε προσεχτικοί όταν πιάνουμε το όνομά τους και την ακαιρεότητά τους στο στόμα μας, και επί πλέον το πολυαγαπημένο βαρύ επιχείρημα κάποιων συντρόφων σου της ανανεωτικής συμφοράς, που μας σεκλετίζουν κάθε τόσο λέγοντας, είναι η άποψη μου, είμαι ελεύθερος άνθρωπος να έχω την γνώμη μου, την ελεύθερη βούληση μου και λοιπά γνωστά τέτοια κόλπα του δόλου από χιλιετίες. Ελεύθερη βούληση να αθωώνουν τα λαμόγια. Εξαιρετικοί ελευθεροβουλησιώτες! Ακριβοδίκαιοι και μη μεροληπτικοί κύριοι.
·
Κι ύστερα μας πέταξες και εκείνο το απειλητικό βρε παιδί μου, πως θα μας στιγματίσεις κιόλας, εκείνο το παμπόνηρο σλόγκαν της συλλογικής ευθύνης του Χίτλερ για να το βουλώσουμε. Εκείνο που ντετερμινίζει το μέλλον, που προαποφασίζει γι αυτό, και μας απαγορεύει να λέμε ότι όλοι οι πολιτικοί κάποτε βρε αδερφέ σε μια χώρα, όχι σε όλα, αλλά στα κόμματα εξουσίας, μπορεί να είναι διεφθαρμένοι, παρόλο που εξαιρέσαμε όπως είδες τα δυο κόμματα της αριστεράς. Γιατί θυμίζει την συλλογική ευθύνη του αδόλφου. Ποιος είναι άραγε ο αδόλφος εδώ, ο κρυμμένος αντίποδάς του; Αυτός που προδικάζει την τυχαιότητα και προσημειώνει την επερχόμενη κίνηση του κόσμου. Που προαποφασίζει για την εντιμότητα των βουλευτών. Που λέει πως αποκλείεται όλοι οι πολιτικοί της ΝΔ και του πασόκ να είναι όλοι διαπλεκόμενοι και διεφθαρμένοι. Όταν λείπουν Περικλή λεφτά από το ταμείο, το ξέρουμε. Δεν χρειάζεται να μας το πει κανένας δικαστής και καμία αδέκαστος ή διαπλεκόμενη δικαιοσύνη να βγάλει απόφαση ότι πράγματι εκλάπησαν τα λεφτά. Γιατί ή τους αθωώσει Περικλή ή όχι, εμείς οι υπόλοιποι ξέρουμε ότι είναι ένοχοι, χωρίς την βούλα της δικαιοσύνης. Θυμήσου τα σκάνδαλα και θα καταλάβεις τι λέω.
·
Είναι τότε που δεν χρειάζεται να κάνεις παρέα μαζί τους και να τους ξεπλένεις έτσι. Γιατί η παρέα ξεπλένει ξέρεις. Αυτή είναι η δουλειά η δική σου σαν βουλευτής. Να κρατάς στάση πολιτική και να μην συναναστρέφεσαι με τέτοια κουμάσια στο καφενείο της βουλής. Συγνώμη και πάλι για την έκφραση.
·
Και να μην σείεις το φραγγέλιο αυτού του φασιστικού σλόγκαν πάνω από τα κεφάλια μας σαν απειλή και στίγμα, για να μην τολμάμε να περιγράψουμε μια νέα ζοφερή πραγματικότητα που έκανε την εμφάνισή της πιο απειλητικά και δραματικά από κάθε άλλη προγενέστερη φορά στον τόπο μας, όπου μπορεί κάλλιστα όλοι μα όλοι οι πολιτικοί μιας χώρας των κομμάτων εξουσίας να είναι διαπλεκόμενοι, κλέφτες και ότι άλλο βάλει ο νους του πολίτη.
Διάβασε την ιστορία της Λατινικής αμερικής και όχι μόνο αυτής και θα καταλάβεις, μια και δεν ξέρεις.
Γιατί με τις μπουρδολογίες σου, έφτασες μερικούς πολίτες, ακόμα και συντρόφους σου να πουν, βρε μπας κι έγινα φασίστας χωρίς να το πάρω είδηση.
·
Σήμερα υπάρχει υπερκατασαφώς η συνολική, η συνολικότατη μάλιστα ευθύνη των πολιτικών. Όλοι μέσα στο κόλπο, στήνουν την πραγματικότητα με μια ομερτά και με μια αλληλεγγύη μεταξύ τους, σαν να διαβάζουμε εφιαλτικά έργα τρόμου. Έτοιμοι όλοι με τις απαντήσεις αποστηθισμένες κάτω από την γλώσσα.
·
Να θυμάσαι, πως δεν είσαι στο Γαλλικό, το Γερμανικό ή το σκανδιναβικό κοινοβούλιο να εξαιρέσεις τους περισσότερους βουλευτές, την συντριπτική πλειοψηφία τους, αλλά στο Ελληνικό.
Γιατί όπως βλέπεις φτάσαμε να ευχόμαστε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο του καπιταλισμού, παραιτούμενοι από κάθε όνειρο για ταξική καλυτέρευση μέχρι τότε. Εκεί μας έφτασαν οι συνάδελφοί σου των δυό κομμάτων.
·
Κλείνω με την απορία όλων ανεξαιρέτως των ελλήνων πολιτών, έχεις να μας υποδείξεις έναν φίλε μου, έναν μόνο, που δεν έχει υπογράψει για τα διαρκή και απανωτά ξεπουλήματα της χώρας. Ξεπουλήματα ατέλειωτα για δυό δεκαετίες, για τα αντιδραστικά, τα αντεθνικά, τα αντικοινωνικά, τα αντεργατικά, τα μουλωχτά νομοσχέδια του μεσονυχτίου. Έναν που δεν πούλησε τους ίδιους του τους ψηφοφόρους. Που δεν τον βρίσαν, δεν τον σιχτίρισαν και δεν αυτομουντζώθηκαν δέκα μέρες μετά τις εκλογές. Που παραιτήθηκε γιατί βρέθηκε ανακόλουθος και ψεύτης με αυτά που προεκλογικά έλεγε. Έναν που δεν διαπλέκεται με την κοινωνία, το κόμμα του, την εκλογική του περιοχή για να ξαναβγεί βουλευτής, την τηλεόραση, τους δημοσιογράφους, που δεν φοβάται να πάει στο καφενείο της γειτονιάς του ή να κυκλοφορήσει στους δρόμους χωρίς μπράβους και κουστωδία μήπως τα ακούσει ή τον γιαουρτώσουν.
·
Όλα αυτά που συμβαίνουν δεν γίνονται μαγικά κύριε φίλε, από αόρατες δυνάμεις, χωρίς τις υπογραφές των βουλευτών και των υπουργών.
Για να συνεννοούμαστε εμείς οι Έλληνες μεταξύ μας.



*επόμενη ανάρτηση 15 Μαΐου

5 σχόλια:

Simple Man είπε...

Αγαπητέ Νεφέστορα
Θα μπορούσα να γράψω ένα κατεβατό...αλλά τα είπες σχεδόν όλα.
Μπορώ όμως να σου γράψω δυο λόγια που λένε οι παλιοί στο χωριό μου.
"Τα στερνά μετρούν τα πρώτα"

Nefestoras είπε...

Όπως το λες,
επιτυχής και ακριβοδίκαιη επισήμανση από την λαϊκή σοφία, για τον ύστερο βίο μας.

Nefestoras είπε...

Αγαπητέ κύριε διευθυντά της ελευθεροτυπίας,

παρά τις ισορροπίες, τα πρωτόκολλα και τα ειωθότα που εσείς χρειάζεται να κρατάτε σαν εφημερίδα, πρέπει να σας ενημερώσω για την απάντηση που ανάρτησα στο blog που διατηρώ, ως απάντηση στο άρθρο του συνεργάτη σας και βουλευτή του συνασπισμού Περικλή Κοροβέση στο φύλλο της
τρίτης 21/04/2009 με τίτλο * Η απαξίωση της πολιτικής*,
πιστεύοντας ότι πρέπει να δημοσιευτεί ο αντίλογος έστω και σκληρός.

Νεφέστορας

*Το σημείωμα αυτό θα υπάρχει και στα σχόλια του blog

Simple Man είπε...

Αγαπητέ Νεφέστορα
Ακόμη διαβάζεις ελευθερ(ι)οτυπία;

Nefestoras είπε...

Έχεις δίκιο και επί πλέον χιούμορ με κριτική σαΐτιά.

Έπρεπε για την ευταξία του λόγου
να ενημερώσω τον αρθρογράφο και τον διευθυντή του όπως
καταλαβαίνεις.