Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Η φάρσα σπαράζει

Οι χειρότεροι γίναν κλεπταποδόχοι ξένου μόχθου,
της αντίστασης και του εμφυλίου.
Μόνο που φάνηκε αργά.

Δημοσιεύτηκε Τρίτη, Απρίλιος 17, 2007

Ο τρόμος της δεξιάς επί τέλους πέρασε. Το πασόκ τελείωσε την παρένθεσή του. Δεν έχει πια λόγο ύπαρξης. Το καταλάβαμε όλοι πια Ήδη οι εκλογές του 2004 μας το έδειξαν. Θα αναγκαστεί να διαλυθεί. Δεν χρειάζονται δύο δεξιές. Η μία ήδη είναι αβάσταχτη. Είναι η μόνη θετική υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στη χώρα.
·
Η εμφάνιση του στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, ήταν εξ ολοκλήρου, η απελπισμένη διαφυγή της ελληνικής κοινωνίας, από την μαζική τρομοκρατία της δεξιάς. Κανένας άλλος λόγος δεν υπήρξε ιστορικά. Κανένα πολιτικό κενό δεν υπήρξε. Να ψηφίσουμε πασόκ να γλιτώσουμε, έλεγε ο κόσμος. Μήπως ξαναρχίσουν τις αστυνομίες και τις φυλακές αν ξαναπάρουν την εξουσία. Αυτό φοβούνταν, αυτό και μόνο εισέπραξε το πασόκ. Τίποτε άλλο. Την τιμωρία και την νέμεση για ότι είχαν κάνει οι άλλοι. Το πασόκ όμως, ως προφανώς αστόχαστο και ανιστόρητο, νόμιζε ότι το ψήφιζαν για τα ωραία του μάτια και την τιμιότητά του. Λες και η αριστερά δεν είχε δικά της κόμματα, δεν είχε δικούς της ανθρώπους, δεν διέθετε ότι καλλίτερο είχε η ελλάδα. Αυτό δεν το κατάλαβε ποτέ, ούτε και τώρα ακόμη.
·
Η ίδια η δεξιά το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Γελάει με τους δημοκρατικούς λεονταρισμούς του πασόκ, την ισότητα και τα λοιπά που ευαγγελίζεται και ξεστομίζει κάθε τόσο. Ξέρει ακριβώς τι έχει συμβεί ιστορικά. Και γιατί της πήρε την εξουσία. Ξέρει ότι ο μονός λόγος, ήταν ο τρόμος που χρησιμοποίησε για 50 χρόνια ως το μοναδικό πολιτικό και κοινωνικό της εργαλείο, και όχι τόσο οι κλεψιές της. Γι αυτό και τώρα, τον χρησιμοποιεί κρυφά και ατομικά πλέον όπου και όταν μπορεί.

·
Οι καιροί όμως άλλαξαν.
Ένα άφοβο νέο αναδύεται καθημερινά στη θέση τους, μέσα από τις καινούργιες γενιές που ήδη μας καθοδηγούν πλήρως εμάς τους παλιότερους και δεν το ξέρουμε. Αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει σήμερα. Απελευθερωμένες από το σύνδρομο της βιωμένης εμπειρίας, βλέπουν πιο καθαρά τον κόσμο. Για αυτές το πασόκ είναι ένας ακόμη δυνάστης της ζωής τους και μια πολιτική μπούρδα, εκτός αν σιτίζονται οι πατεράδες τους σε αυτό.
·
Η εντολή τότε ήταν σαφής από τους αγγλοαμερικάνους : η αριστερά και να κερδίσει τις εκλογές δεν πρόκειται με κανένα τρόπο, να κυβερνήσει.
Ό ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου που με τις μεγαλοστομίες του για να πάρει τις ψήφους των αντιστασιακών και αριστερών πολιτών, διαλαλούσε τα συνθήματα της αριστεράς, με την διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του ΠΑΚ και άλλα τέτοια ρητορικά τεχνάσματα, αναγκάσθηκε τον Αύγουστο του 1980 να περιοδεύσει σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες και να τους διαβεβαιώσει ότι δεν σκόπευε να κάνει το αστείο του σοβαρού σοσιαλισμού.
·
Το πασόκ υποκρίθηκε την αριστερά. Δεν ήταν αριστερά ποτέ. Ούτε καν την ΕΔΑ δεν μπόρεσε να πλησιάσει πολιτικά, η οποία θεωρείτο ως ένα νόμιμο και νομιμόφρον καθαρά κοινοβουλευτικό κόμμα και όχι επαναστατικό, για αυτό και έζησε πολιτικά στις παρυφές του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού. Τρία κόμματα αριστερά και πολλές άλλες τέτοιες ομάδες, το πασόκ τι χρειαζόταν.
·
Συντέθηκε και δημιουργήθηκε από ευκαιριακές συνθήκες αδιεξόδου της πολιτικής και παραμένει έτσι μεθυσμένο από την τύχη του μέχρι σήμερα.
Γεράσανε όλοι και ακόμη δεν πιστεύουν ότι είχαν την εξουσία.
Οι ίδιοι δεν πίστεψαν ποτέ ότι δικαιούνται να κυβερνήσουν τον πιο ταλαιπωρημένο λαό της ευρώπης, και ιδίως την αριστερά και τους ανθρώπους της, που τους υπερέβαιναν πάντα ηθικά, πολιτικά και πνευματικά. Τους έπεσε το λαχείο της ιστορίας αυτού του τόπου, και ασυνάρτητοι, αβαθείς, αδιάβαστοι και πεινασμένοι φάγαν τα κέρδη το ίδιο βράδυ στο καζίνο της πολιτικής παραλυσίας και άρχισαν την άλλη μέρα το πρωί να κλέβουν τους ψηφοφόρους τους. Να δανείζονται όπου έβρισκαν από διεθνείς τοκογλύφους. Αυτό το ξέραμε από το 85-86 αλλά δεν μιλάγαμε ακόμη. Φοβόμασταν. Ο τρόμος είχε μπει στο μεδούλι μας.
·
Το μυαλό τους ήταν πάντα και εξ αρχής στην τσέπη τους. Στις τιμές και στις λιμουζίνες της βουλής. Δεν πίστευαν στα μάτια τους ότι αυτοί κάθονταν στα πίσω καθίσματα. Ακόμα και τώρα ο εφιάλτης τους, για όλους ανεξαιρέτως πάντα μιλώ, είναι ότι θα επιστρέψει ο ιδιοκτήτης και θα τους πετάξει έξω με τις κλωτσιές. Ως μπουκαδόρους από τον φεγγίτη της λαϊκής εντολής. Ως κλεπταποδόχους των ονείρων του. Το βιογραφικό όλων τους, δεν είμαι καθόλου υπερβολικός, δείτε που έχουν βάλει τις υπογραφές τους, είναι γεμάτο από τακτικισμούς, κομπίνες, κλοπές, απάτες, μίζες, διορισμούς παράνομους, οικογενειοκρατίες στις θέσεις του κράτους, βολέματα συγγενών και ημετέρων, προνόμια στα πρωτοπαλίκαρα, εκνευριστικές αμοιβές για τους στυλοβάτες τους και τους ίδιους, ψέματα, προεκλογικές υποσχέσεις, φονικά αντιλαϊκά νομοσχέδια, συμβάσεις υποτέλειας με άλλες χώρες και πολυεθνικές, παντού καταστροφή του περιβάλλοντος, αδιανόητη ακρίβεια για όλη την ευρώπη, δωράκια στους αετονύχηδες συνεργάτες τους, προκλητικές παραχωρήσεις στους εφοπλιστές, προκλητικές εκχωρήσεις στους βιομηχάνους, καταχρέωση της χώρας. Όλο τον ποινικό πολιτικό κώδικα έχουν στο μητρώο της ιστορίας τους. Και όλα αυτά διαρκώς και κατ εξακολούθηση όχι τυχαία αλλά ως σύνθημα και κρυφό πιστεύω τους. Είκοσι χρόνια που κυβέρνησαν, ούτε μια φυλάκιση για όλα αυτά, ούτε μια κράτηση. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους, είναι έξω φρενών τουλάχιστον με τους πρωτοκλασάτους που αφαίμαξαν τεράστια ποσά από τις προμήθειες για την άμυνα της χώρας, από την δημόσια διοίκηση και τα μεγάλα έργα.
·
Στο τέλος συμπλήρωσαν και μερικές εθνικές μειοδοσίες, σαν την Ζυρίχη και την χούντα, ενάντια στην υπερσυντριπτική πλειοδοσία του ελληνικού και Κυπριακού λαού, διαφημίζοντας από τις τηλεοράσεις οι ίδιοι το σχέδιο Ανάν ως μη όφειλαν, προσπαθώντας να βιάσουν και εκβιάσουν απροκάλυπτα την εμφανώς αντίθετη άποψη των δύο λαών οι δημοκράτες, για να μην υστερήσουν από την δεξιά, και για να τους δεχτούν ως φρόνιμα πλέον παιδιά οι ισχυροί στο κλαμπ τους.
·
Προσπάθησαν να στήσουν το δημοψήφισμα μαζί με τα απόβλητα που έκμμεσε η αριστερά από το σώμα της και που παρέλαβαν ευχαρίστως. Ότι περίσσευε ακόμα και από την δεξιά τρέχαν να το παραλάβουν περιχαρείς και μέχρι τώρα συνεχίζουν να λένε οι ανόητοι θρασείς, δεν είμαστε το ίδιο με αυτήν. Άνοιξαν και την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, μας φέρανε και τις γκρίζες ζώνες με τα Ίμια, άρχισαν να στέλνουν Έλληνες φαντάρους από δω και από κει να τρομοκρατούν άλλους λαούς που δεν μας είχαν κάνει ποτέ τίποτα, που μας αγαπούσαν, μας εκτιμούσαν και μας καμάρωναν ιστορικά, και επί πλέον είχαν δίκιο και δεν πείραξαν κανένα ως εκ των υστέρων τραγικά αποδείχτηκε, ως αυθεντικοί δούλοι ενός γνήσιου μεταχρονισμένου οθωμανικού ραγιαδισμού, που ήταν το πρώτο χαρακτηριστικό της ψυχολογίας και νοοτροπίας τους. Μια μπασταρδεμένη αντίληψη και συνείδηση, από τα πολιτικά γεννοφάσκια τους. Για να είναι αρεστοί στους ατλαντικούς πάτρωνες τους. Και όλα αυτά χωρίς ποτέ αντίρρηση όπως η δεξιά.
·
Τώρα αναρωτιόνται τάχα τι έφταιξε, για να γλιτώσουν και πάλι. Μάλιστα δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσουν τα αίτια της ήττας, γιατί είναι βουτηγμένοι όλοι ως τον λαιμό, ακόμη και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους. Σφυρίζουν όλοι αδιάφορα σε κάθε προσπάθεια πίεσης από τα έξω για συζήτηση. Ό ένας κρατάει τον άλλο για τις κοινωνικοπολιτικές και εθνικές ντροπές τους. Και όλοι έχουν ράμματα για την γούνα του άλλου. Ένα διεθνές ξερατό κατάντησαν εκεί μέσα.
Για όλα αυτά οι μαρτυρίες των πολιτών είναι οδυνηρότερες από τις δικές μου και αριθμούν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού, ακόμα και απελπισμένων ψηφοφόρων τους. Καθένας εκ των οποίων που ακούω, μπορεί να τα πει και να τα χρωματίσει καλλίτερα από τον ιστορικό και από εμένα. Και κάποιοι ταραγμένοι, δεν μπορούν να τα πουν καν γιατί τα έζησαν και συνεχίζουν να τα ζουν ακόμα.
Νομίζω εμείς οι πολίτες, πρέπει να διδαχτούμε μια για πάντα από αυτή την φάρσα πασόκ.
·
Θέλω ακόμη να παραδεχτώ και να πω στους νεότερους, αφού δεν μπορέσαμε εμείς, να μπορέσετε εσείς οι νέοι τουλάχιστον. Για σας και μόνο και όχι για μας, για την αξιοπρέπειά σας. Αλλιώς θα σας αναγκάσουν να γίνετε κλέφτες σύντομα για να επιβιώσετε.


Σημειολογία επί του κειμένου
Αυτό το κείμενο είναι τόσο οξύ όσο όπως ακριβώς η πολιτική πραγματικότητα που έζησε και ζει ο τόπος μας.
Όμως, εάν το ευγενίσω για να μην ξυπνάει τους εφιάλτες του πασόκ και της δεξιάς, οι νεότεροι δεν θα καταλαβαίνατε τίποτα από ότι συνέβη. Θα παραχάραζα τα γεγονότα μιλώντας ΄΄ για μια περίεργη κατάσταση στα νησιά όπου μεταφέρθηκαν πολίτες για κοινωνικούς λόγους΄΄ και ΄΄για κάποιες σχετικές υπερβολές δικαστών στα δικαστήρια και υπαλλήλων στις φυλακές και την αστυνομία΄΄ ή για ΄΄μερικές οικονομικές ατασθαλίες στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα΄΄ και πάει λέγοντας. Θα ήμουν ένας κακός αφηγητής, ένας πονηρός μεταφορέας των γεγονότων και τέλος ένας συνειδητός παραχαράκτης της ιστορίας. Ένας μπαγάσας καλά κρυμμένος μέσα στην επιστήμη μου. Όπως ακριβώς απαιτούν οι καιροί.
Μάλιστα σε περίπτωση που με καταλαβαίνατε, θα στρεψοδικούσα, θα αντέστρεφα τις προθέσεις μου, θα τις απέδιδα σε σας, και τον δόλο μου τέλος θα σας τον πετούσα στο πρόσωπο ως δικό σας τάχα, κατηγορώντας σας και από πάνω για παρέμβαση της πολιτικής στην ιστορία.
Την συνειδησιακή μου ανεπάρκεια θα την απέδιδα στον εθνικισμό σας τάχα, ο οποίος είναι χρήσιμος όπως πρόσφατα καταλάβαμε, όχι μόνο στους φασίστες εθνικιστές αλλά και στους ανανεωτές του, ΄΄να μην θυμόμαστε τίποτα΄΄ για να ζήσουμε καλά.
Γιατί αυτό το κείμενο, αν δεν αμφισβητηθεί σήμερα που βοά η κοινωνία μας, θα αμφισβητηθεί από κάποιους ιστορικούς του μέλλοντος αν το επιτρέψουμε. Απλά περιμένουν να περάσει λίγο ο καιρός για να ξεχαστούν τα γεγονότα αυτών των δεκαετιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: