Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Η μόνη δημοκρατική διέξοδος

Η μόνη διέξοδος για την χώρα, χωρίς καμιά άλλη χρονοτριβή και δικαιολογία, είναι η προσφυγή άμεσα στην απλή αναλογική με κοινή συμφωνία όλων των κομμάτων. Με ή χωρίς άλλες εκλογές. Αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση, το σθένος για ομαλότητα, και την αληθινή ή όχι δημοκρατικότητα των κομμάτων.

Για να τελειώσει επί τέλους αυτός ο φαύλος κύκλος της μεταπολίτευσης με τις εκλογικές και πολιτικές απάτες εις βάρος των πολιτών. Με τις μεθοδεύσεις αυτές των εκλογικών νόμων που οδηγούν στην αναντιστοιχία αποτελέσματος και θέλησης του ελληνικού λαού. Που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε. Δίνοντας τέλος στις νοθείες και τις κομπίνες των εκλογικών νόμων. Δίνοντας τέλος στις τερατογεννήσεις και τα μόνιμα αδιέξοδά τους.

Τώρα μόνο, που ζούμε τις μεγάλες ώρες της αλήθειας, μέσα σε αυτό το πλήρες πολιτικό αδιέξοδο που στήσαμε και κατασκευάσαμε, μπορούμε με σκέψη και δικαιοσύνη, να οργανώσουμε την πολιτική ζωή μας για το παρόν και το μέλλον, στη βάση της μόνιμης και πλήρους απλής αναλογικής.

Είναι προφανές και σαφές νομίζω στον καθένα, ότι η απλή αναλογική αυτή τη στιγμή, μπορεί να λύσει όλες τις διαφωνίες της αριστεράς, της Δεξιάς, του κέντρου και όποιων άλλων αποχρώσεων, και δεν νομίζω να μπορέσει να διαφωνήσει κανείς με αυτό. Αντίθετα, κυρίως θα ενώσει τους πολίτες και θα αναγκάσει τους πολιτικούς.

5 σχόλια:

Iptamenos Ollandos είπε...

Καλημέρα,
έχεις απόλυτο δίκιο για το πρώτο σοβαρό βήμα προς μια υποτυπώδη δημοκρατία και ας γίνει και ετεροχρονισμένα.
Όμως δεν τρέφω φρούδες ελπίδες: λίγους άκουσα πριν τις εκλογές να λένε κάτι τέτοιο. Και τώρα όσοι γλυκαθούν από την εξουσία γρήγορα θα το ξεχάσουν. Δεν τους συμφέρει ποτέ να μιλήσει το πρώτο κόμμα, η αποχή, που προσωπικά πιστεύω θα ήταν ελάχιστη αν είχαμε απλή αναλογική. Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε την "άποψη" ότι οι απέχοντες είναι απολιτίκ, τότε δεν τους συμφέρει να εκπροσωπείται το δεύτερο κόμμα που είναι το 19% των ψηφοφόρων που δεν μπήκαν στη βουλή.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας...

Nefestoras είπε...

Έχεις δίκιο Ολλανδέ,

έχουν μαυρίσει την ψυχούλα του κόσμου και δεν τους πιστεύει.

Δεν πάει πλέον να ψηφίσει μεγάλο ποσοστό του.
Αυτές όμως οι εκλογές έδειξαν ακριβώς, ότι μπορούμε όλοι μαζί, σε μια δημοκρατική συνεννόηση με βάση και αρχή την απλή αναλογική.

Ένιωσα την υποχρέωση να ξαναθέσω το θέμα τώρα που όλα είναι αχνιστά ακόμη και η ελπίδα της απλής αναλογικής μπορεί να κάνει παρελθόν την μεγάλη αποχή.

Ας πούμε ότι έγινε ένα ξεκίνημα.

Iptamenos Ollandos είπε...

Καλέ μου φίλε,
και πολύ καλά έκανες που έθεσες τέτοιο θέμα. Είναι ίσως ότι πιο σημαντικό.
Ας κρατήσουμε όμως μια πισινή και ας πούμε ότι έγινε ένα ξεκίνημα όταν γίνει η πρόταση σου πράξη. Νομίζω ότι είναι ό,τι πιο δίκαιο για τον ταλαιπωρημένο Έλληνα.

tiktos είπε...

Καλημέρα και στους δυο αγαπητοί φίλοι.
Την πολιτική μου θέση έπαψαν εδώ και χρόνια να την εκφράζουν οι ηγεσίες των κομμάτων και για τον λόγο αυτό δεν θυμάμαι ακριβώς από πότε έχω να ψηφίσω.
Την ψήφο μου την θεωρώ από τα πιο ιερά πράγματα που έχω στον βίο μου μαζί με την αξιοπρέπειά μου και δεν την χαρίζω ούτε για εκδίκηση σε κανένα λαμόγιο ταγό του συστήματος σε όποιον χώρο κι αν ανήκει.
Απορία μου είναι πώς τα κόμματα της λεγόμενης αριστεράς,
καταδέχτηκαν και πήραν μέρος στις εκλογές αυτές με τις 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα.
Δεν πρόκειται να ξαναψηφίσω αν δεν αλλάξει το σύνταγμα και δεν επαναφέρουν την απλή αναλογική.
Φανταστείτε το Λευκό να πάρει την θέση που του αρμόζει,άδεια έδρανα.

Nefestoras είπε...

Πρώτη φορά αγαπητέ Τίκτο γίνεται η προσπάθεια της απλής αναλογική σοβαρά, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Γιαυτό βοηθάω δημόσια.

Ελπίζω να γίνει μόνιμος νόμος του ελληνικού κράτους αυτή τη φορά. Και επειδή σε κατανοώ, εύχομαι μαζί με την κοινή μας πίκρα και την σοφή δυσπιστία του Ολλανδού, να βάλουμε ένα χεράκι και ας περιμένουμε λίγο ακόμη.