Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Η Αριστερά στην εξουσία

Όλα έχουν δοκιμασθεί πολιτικά στον τόπο μας πάλι και πάλι και πάλι για δεύτερο αιώνα, αλλά το αδιέξοδο παραμένει και γιγαντώνεται συσσωρευμένο, ενώ μεταφέρεται όλο και πιο ανελέητο στο μέλλον μη αφήνοντας την ζωή να ζήσει. Και αυτό συμβαίνει μόνο εδώ σε εμάς απ όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Η κατάστασή μας δεν πλησιάζει και δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο κράτος.
·
Όλοι οι πολιτικοί συνδυασμοί και οι διασταυρώσεις τους με τις πολιτικές φυλές και ράτσες, απέτυχαν παταγωδώς. Και κυρίως διέλυσαν και συνέτριψαν ολοσχερώς την χώρα. Από τον σκληρότερο φασισμό που μετονομάσθηκε σε νέα δημοκρατία ξαφνικά μετά την χούντα, έως τον φλογερό έρωτα και τις ακατάπαυστες επιμιξίες αυτών των δύο, τα αμέτρητα παντρολογήματα, οι χωρισμοί και τα διαζύγια του κέντρου με την δεξιά αλλά και τα άκρα της, οι παθιασμένες αγάπες των σοσιαλιστών με τους φιλελεύθερους και τους νεοφιλελεύθερους στην συνέχεια, η πλήρης οικονομική συνεργασία και συμφωνία δεξιών και σοσιαλιστών σε σκοτεινές αίθουσες, το πρόσφατο συνοικέσιο καριεριστών και άλλων αναρριχητικών αποβλήτων από την αριστερά με τους σοσιαλαμόγιους όπως τους αποκαλούν, έως την διεστραμμένη ονείρωξη των σοσιαλδημοκρατών με την επανάσταση για την ανατροπή του καπιταλισμού λέει, όπως μας αναπτύσσουν σε παράθυρα και σελίδες αρκετοί θρασείς από αυτούς. Τι βλέπει κανένας στον ύπνο του.! Για να το καταγράψω χιουμοριστικά αλλιώς δεν αντέχεται. Δεν υπάρχει συνδυασμός που να μην σκαρφίστηκε το οικονομικό κατεστημένο προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία και να προστατέψει την σαπίλα του. Η κοινωνία μας δεν μπορεί να ανασάνει πια, δεν έχει αέρα να αναπνεύσει από τις οσμές των οικονομικών και των πολιτικών σκανδάλων.
·
Όλοι αυτοί ανεξαιρέτως ευθύνονται με έσχατα ποινικά κακουργήματα εκτός τις γιγάντιες πολιτικές ευθύνες τους για την σημερινή κρίση της χώρας, οι οποίοι με κραυγές και αλαλαγμούς πλιάτσικου ορμούσαν να κατασπαράξουν τους πολίτες, να βιάσουν αμέσως κιόλας την νωπή ακόμα εκλογική εντολή τους, κάθε φορά που ανοήτως ο λαός τους ξανάδινε την εξουσία, να αρπάξουν τα υπάρχοντά του, τα ταμεία του, τον κόπο του, τις χρόνιες αιματηρές οικονομίες του, να ξεπουλήσουν την περιουσία της χώρας σε ντόπιους και ξένους χρηματοδότες τους, να την δέσουν χειροπόδαρα και να την προσφέρουν αντάλλαγμα που οι ξένες δυνάμεις τους κράτησαν στην εξουσία αυτούς τους άχρηστους που οι ίδιοι δεν το πίστευαν. Και από κοντά ο λαός όχι μόνο να τους ψηφίζει αλλά και να τους μιμείται τώρα πια. Να έχει γίνει σαν τα μούτρα τους. Κρίση παντοειδής. Η χώρα κατέρρευσε ήδη. Οικονομικά, συνειδησιακά, πολιτικά, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, οικογενειακά, αισθητικά, γλωσσικά, μαθησιακά, σχολικά, πανεπιστημιακά, εθνοκυριαρχικά, κρίση σχέσεων, σεξουαλική, διαπροσωπική, φιλική.
·
Για τον κακοθελητή της συζήτησης που θα εκδηλώσει απορία και θα αγανακτήσει με το αζημίωτο που δεν αποδίδω και θετικά στις κυβερνήσεις και δεν αναφέρω την πρόοδο! όπως συνήθως επισημαίνει εν σχέση με την φτώχεια του παρελθόντος, να σημειώσω ότι η όποια καλυτέρευση στην ζωή των κατοίκων, προήλθε αποκλειστικά από τις ανακαλύψεις του ανθρώπου που φτάσαν μέχρι εμάς, την έκρηξη της τεχνολογίας στις μέρες μας, τον μόχθο των εργαζομένων εδώ και στην ξενιτιά και την ικανότητα του λαού μας να κάνει το σκατό του παξιμάδι για να επιβιώσει. Καμιά πολιτική βοήθεια δεν είχαμε ποτέ από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Το μυαλό τους ήταν μόνο να αρπάξουν. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Αντίθετα το αυτονόητο και την υποχρέωσή τους κάτω και πάλι από την δική μας πίεση και απαίτηση, την παρουσίαζαν πάντα σαν προσφορά τους και παραχώρηση και την διαφήμιζαν σαν μεγαλοψυχία τους. Ενώ εμείς σαν φυλακισμένοι κοιτούσαμε και κοιτάμε ακόμη μέσα από τα κελιά μας ένα-ένα τα λαμόγια και τους κλέφτες να μας χαιρετάν χαμογελώντας από τις λιμουζίνες τους καθώς φεύγουν ανενόχλητοι για αορίστου χρόνου διακοπές στο εξωτερικό. Κλείσαν εμάς μέσα και φύγαν αυτοί. Η απελπισία έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα. Η κατάρα μας είναι η ψήφος μας και μην κλαιγόμαστε παρά να δούμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα.
·
Αλλά προβάλλει αυθόρμητα ένα ερώτημα στον κάθε παρατηρητή το οποίο ακούγεται όλο και πιο συχνά κυρίως από τους νέους και τις καινούργιες γενιές επειδή έχουν την αθωότητα της απορίας ακόμη. Μα καλά, γιατί η αριστερά δεν ήταν ποτέ ούτε για μια φορά στην εξουσία; Κάτι που του φαίνεται ανεξήγητο και δεν μπορεί να καταλάβει. Η παραπλάνηση των ντεντέρηδων και των αυλόπουλων ότι το ποσοστό της είναι μικρό δεν πείθει. Η ανικανότητά της και η αυτοεξόντωσή της από τις εσωτερικές αλλά και ευρύτερες οικογενειακές διαφωνίες δεν είναι χειρότερη από των δύο άλλων κομμάτων εξουσίας και δεν στοιχειοθετεί καν πρώτιστη αιτία.
·
Αλλά απαντώντας κανείς το ερώτημα μαθαίνουμε αυτό που δεν πρέπει να μάθουμε, αυτό που δεν γράφει ακόμα η ιστορία στα σχολικά εγχειρίδια. Αυτό που κρυφά μόνο και μουλωχτά ακούγαμε από τις διηγήσεις των γονιών μας και των φίλων μας λίγο αργότερα. Τη στιγμή μάλιστα που η αριστερά ηγεμονεύει ιδεολογικά και κοινωνικά στον τόπο στα πανεπιστήμια και στη διανόηση, ενώ την ίδια στιγμή οι οικονομικές δυνάμεις την κρατούν κατασυκοφαντημένη στην γωνιά. Την λασπολογούν μανιωδώς για το ήθος της και την αντίστασή της. Το αξεπέραστο φάντασμα του εμφυλίου κανοναρχεί και πρωταγωνιστεί αθέατο και άφθαρτο στα πολιτικά και οικονομικά πράγματα του τόπου εξήντα χρόνια μετά, ωσάν να επαληθεύει τις λαϊκές δοξασίες για αλύτρωτους και προδομένους νεκρούς.
·
Αλλά για να μπορέσεις να θέσεις το ερώτημα, πρέπει να μην είσαι ένοχος ή συνένοχος απέναντί του αλλιώς δυστροπεί και κλωτσάει. Γιατί γνωρίζω πολύ καλά τόσα χρόνια από τα συγγενολόγια ως τις παρέες και τους τόπους δουλειάς ποιοι μπόρεσαν να το θέσουν και ποιοι όχι και γιατί. Αυτό το αδαέστατο ερώτημα, που κατάντησε πια μέγιστη φιλοσοφική δυσκολία. Οι λέξεις λοιπόν κρύβουν τα πράγματα και τα πράγματα τις λέξεις όπως μας λένε οι γλωσσολόγοι. Δεν είναι τόσο εύκολο να διατυπώσεις ένα τόσο αφελές ερώτημα. Πρέπει να είσαι αθώος επισκέπτης από την πλευρά σου στην χώρα του λόγου και της σκέψης του. Να μπορείς να ρωτάς. Ως να μην ξέρεις καθόλου τι έχει συμβεί.
·
Και συνεχίζει να διερωτάται ο νέος με τους συμφοιτητές του και τους φίλους του, δηλαδή πόσο χειρότερη μπορεί να είναι από την δεξιά με τα ατέλειωτα βατοπαίδια τα δομημένα τα τόσα άλλα διαρκή οικονομικά όργια, τα χρέη της χώρας και τους δανεισμούς. Πόσο τέλος πάντων χειρότερη είναι η αριστερά από το χρηματιστήριο του Σιμήτη ή το καταφάγωμα και την καταλήστευση των πολιτών και των ταμείων του κράτους. Τι στιγμή που δεν εκκρεμεί οικονομικά τίποτα εις βάρος της από πάντα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να καταλάβω τι συμβαίνει τέλος πάντων, τι κρύβεται πίσω από την εκλογική συμπεριφορά σας ψηφοφόροι σκέφτεται. Και τι μέρος του λόγου είστε και σεις εν τέλει. Μόλις είχε θέσει το σωστό ερώτημα με τις απαντήσεις του μαζί.
·
Θα σας πω τώρα κάτι για να γελάσετε. Η καπιταλιστική προπαγάνδα έλεγε, οι παλιότεροι την γνωρίζετε καλλίτερα κι από την προσευχή σας, ότι θα έρθουν οι κομουνιστές και θα σας πάρουν τα σπίτια και τις γυναίκες. Κάτι ήξεραν, κάτι είχαν στο μυαλό τους φαίνεται. Γιατί η πλάκα είναι ότι σκόπευαν να τα πάρουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Η ζωή παίζει απίστευτης ωμότητας αλλά και ξεβρακώματος παιχνίδια, αφού σήμερα ο καπιταλισμός και οι τράπεζές του, παίρνουν τα σπίτια των πολιτών σωρηδόν από την κρίση και την φτώχεια τους, αντί να τα πάρουν οι αριστεροί όπως έλεγε ο χρησμός, τις δε γυναίκες τους τις ξεπετάνε στις αγορές των επιχειρήσεων ή της πορνείας τις πιο άτυχες. Και αποδείχθηκε άκρως επιτυχές και αποτελεσματικό αυτό το επιχείρημα. Αν είναι δυνατό αυτό από μόνο του! Άβυσσος η ηλιθιότητα του ανθρώπου.
·
Αυτή λοιπόν ήταν η απάντηση του φοιτητή. Αυτό του κρύβανε, ότι όλα ήταν μια φούσκα μια καλοστημένη διεθνής και ντόπια προπαγάνδα, μια μόρτικη ενορχήστρωση χωρίς μουσικούς παρά μόνο με πράκτορες, πολιτικούς, οικονομολόγους, πρεσβείες και φυσικά κεφαλαιοκράτες με πρόθυμους πρωταγωνιστές δημοσιογράφους. Που βρίσκει έδαφος κατά καιρούς, και στον δικό του ανομολόγητο τζόγο στα κρυφά όνειρά του, του μπας και γίνει και αυτός πλούσιος με αυτό το σύστημα που διαφημίζουν, δεν ξέρεις καμιά φορά. Που να δει ο λοβοτομημένος ανθρωπάκος ότι ο πλούτος είναι ολούθε γύρο του και αυτός δεν τον βλέπει. Ότι αυτός κοιτάζει το χρήμα μόνο, την φωτοτυπία της ζωής.
·
Τα πράγματα συνωμοτούν αδιάκοπα με ορατές και αόρατες δυνάμεις να μην αναλάβει η αριστερά την εξουσία. Αυτό είναι που κινεί όλα τα νήματα. Αυτό είναι το σπουδαιότερο μέλημα της αγοράς. Αυτό είναι το σημαντικότερο εξ όλων για αυτήν. Γιαυτό ιδρώνουν όλες οι μυστικές υπηρεσίες. Εκεί ξοδεύει τα πιο πολλά λεφτά της. Στην πολιτική προπαγάνδα. Να μην τολμήσει καν η αριστερά να διανοηθεί την εξουσία. Ζήσατε την υστερία και τον τρόμο όλων των πολιτικών δυνάμεων, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα ξαφνικό υψηλό ποσοστό πριν δύο χρόνια σε ένα τμήμα της αριστεράς. Και ο φοιτητής μας το κατάλαβε επί τέλους.
·
Το κλειδί δεν βρίσκεται εκεί μου νομίζουν κάποιοι ή κάποιοι άλλοι σε διπλανή σχολή οικονομίας ή πολιτικής. Είναι νυχτωμένοι όλοι αυτοί, καλοπροαίρετοι ή κακοπροαίρετοι. Χαμένοι στο αδιέξοδο της χώρας. Ούτε η αριστερά δεν το καλοξέρει ότι το κλειδί το κρατάει αυτή. Και κάποιοι λίγοι που το πιστεύουν ακόμα από τα σπλάχνα της, το βλέπουν ξεθωριασμένα και κουρασμένα από την κατασυκοφάντηση και την ανηλεή προπαγάνδα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.
·
Ή αριστερά ή αδιέξοδο. Αυτή είναι πλέον η μοναδική πρόταση της ίδιας της ζωής. Και όποιος έχει επιχειρήματα και μπορεί ας διαφωνήσει αν θέλει. Να δούμε τι θα προτείνει από τα χιλιοχρησιμοποιηθέντα και χιλιοπροταθέντα.
Ήδη το αυτοαποκαλούμενο νέο πασοκ τέλειωσε την αξιόπιστα του πριν καν αρχίσει. Πρόσθεσε μια φάρσα ακόμη υποσχέσεων στην ιστορία του. Δεν είχε καν τον αστικό ριζοσπαστισμό του Πούτιν να πάρει πίσω τα κλεμμένα και να κλείσει τους κλέφτες μέσα. Αυτά τα δύο είναι υποχρεωτικά για ένα νέο ξεκίνημα. Για αυτό διψάνε δεξιοί και αριστεροί σε αυτόν τον τόπο. Αυτή είναι η πρώτη, η θεμελιώδης μεταρρύθμιση ιστορικά σε κάθε χώρα, ομάδα, χωριό ή φυλή.

·
Η αριστερά στην εξουσία θα επαληθεύσει ή θα διαψεύσει τα πάντα. Με πρώτο τον εαυτό της. Θα επαληθεύσει ή θα διαψεύσει όλες τις συζητήσεις μας και όλα τα βιβλία. Έτσι και αλλιώς δεν κινδυνεύει κανείς σήμερα από την αγριάδα και την ψυχρότητα του παρελθόντος. Μια εύκολη προσπάθεια είναι. Μια απόφαση των πολιτών και ένα ανώδυνο πολιτικό και κοινωνικό πείραμα. Γιατί η ελληνική αριστερά είναι η μόνη που δεν δοκιμάσθηκε ποτέ σε όλη την ευρώπη μην σας διαφεύγει. Για την ίδια δεν έχουν να πούνε τίποτα απολύτως όλες αυτές οι ύαινες της κεφαλαιοκρατίας και του ντόπιου φασισμού. Οι μόνοι που έχουν λόγο και παράπονα απέναντί της, είναι μόνο οι αριστεροί πολίτες για την πολυδιάσπαση και την μη ενότητά της.
·
Σας είδαμε και εσάς, όλο αυτό της λένε τα λαμόγια του λόγου, και εννοούν την σοβιετική ένωση και τις ανατολικές χώρες. Οι σοφιστάδες, μπας και κολλήσουν την ρετσινιά από την άλλη άκρη του κόσμου εδώ κάτω στους έλληνες αριστερούς, για να τους εξουδετερώσουν χωρίς καν να έχουνε κάνει κάτι ή να έχουν δοκιμασθεί. Σας είχε διαφύγει αυτό βέβαια ακόμα και από τα κόμματα της αριστεράς, που νιώθοντας διεθνιστικά λόγω ιδεολογίας, μπερδεύονταν και εμπλοκεύονταν στην σκέψη τους, και δεν είπαν ποτέ στην τηλεόραση σαστισμένοι όταν τους πυροβολούσαν τα βραδινά γκόλντεν μπόυς με αυτόν τον φτηνό ερπετικό τους λόγο, για σταθείτε ρε, τι είναι αυτά που λέτε. Τι ξερνάτε εκεί για μας, ντελάληδες των κερδοσκόπων. Τι σχέση έχουμε εμείς με αυτά. Από πού κι ως που εμείς ευθυνόμαστε για την σοβιετική νομενκλατούρα και τα τερατογεννήματά της. Αυτό που λέει αυτό το κείμενο και προσπαθεί να διαυγάσει, προφανή μεν αλλά κουβαριασμένα γεγονότα από την οικονομικοαρπαχτική προπαγάνδα. Η ελληνική αριστερά μικρόφωνα της ληστοκρατίας, δεν βαρύνεται στο ελάχιστο και δεν ευθύνεται καθόλου για τις αποτυχίες τα λάθη έως τα εγκλήματα των άλλων αριστερών κυβερνήσεων και κομμάτων στην ευρώπη και στον κόσμο, και βουλώστε το. Γιατί το ξέρετε πολύ καλά. Όπως ξέρατε πολύ καλά ότι ο Σαντάμ δεν είχε ίχνος πυρηνικά όπλα όταν αλαλιάζατε και κραυγάζατε να του διαλύσουν την χώρα. Τότε που μεταδίδατε τις πολεμικές ιαχές του ιμπεριαλισμού που σας χρύσωνε. Ανθρωπάρια της συκοφαντίας. Η ελληνική αριστερά λασπολόγια, δεν ευθύνεται για τις εισβολές των σοβιετικών σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Ούτε για τα γκούλακ. Αντίθετα εσείς, αυτή η πρωτοφανώς δουλική μεγαλοαστική τάξη σας, που δεν κοίταξε αλλά αφαίμαζε αδιάκοπα αυτό τον τόπο, σύρατε την αριστερά και την ρημάξατε εδώ στα δικά σας ανώτερα και ασύγκριτα γκούλακ της εξορίας και των βασανιστηρίων καθικάκια. Μιλάτε κι από πάνω. Η αριστερά κρίνεται και θα κριθεί, όπως και ο καθένας από μας ελεύθερος άνθρωπος και πνεύμα, από τα δικά του και μόνο σφάλματα ή μη, και όχι της οικογένειας του ή της ιδεολογικής του συγγένειας ή της γειτονιάς και των γηπέδων να προσθέσω γελαστικά, γιατί είναι τόσο γελοία αυτά που λέτε.
·
Η αριστερά στην εξουσία θα αναμετρηθεί με τον εαυτό της. Άλλον αντίπαλο δεν έχει γιατί είναι όλοι ανεξαιρέτως κερδοσκόποι της πολιτικής και τους έχουν πάρει είδηση όλοι οι πολίτες όπου κι αν ρίχνουν το ανάθεμά τους. Θα συνέλθει βέβαια σύντομα από τα σπασμωδικά και τα απαράδεκτα που κάνει παίζοντας με τις συντεχνίες των εργαζομένων, όπου θα καταλάβει μεσοβδόμαδα ούσα κυβέρνηση, ότι την πάτησε, ότι οι εργαζόμενοι θέλουν μονό λεφτά και παροχές πάση θυσία. Το πώς, τους είναι αδιάφορο μέχρι να ξαναβρούν την χαμένη του αλληλεγγύη. Ας είναι εις βάρος των άλλων. Όταν θα της βγούν στους δρόμους και θα ζητάνε διορισμούς και επιδόματα από τα άδεια ταμεία όπως τώρα, εις βάρος των άλλων πάντα. Κι αν δεν τα δώσει θα της φωνάζουν ρυθμικά που-λη-μέ-νοι. Δεν τον ξέρετε καλά τον λαό. Αυτό έχει καταγράψει αδυσώπητα στα τεφτέρια της η ιστορία από το συνδικαλιστικό κίνημα της μεταπολίτευσης, γιατί πριν τουλάχιστον υπήρχε τσίπα. Για να μην αρχίσουμε και εδώ τα ψέματα και το ξεσκόνισμα των δικών μας πιστεύω, με τον γνωστό στρογγυλεμένο δημόσιο λόγο που δεν πείθει κανένα.
·
Προϋπόθεση της αριστεράς στην εξουσία, είναι να διακόψει κάθετα την διαπλοκή της με τις συντεχνίες. Εργατικές και αγροτικές. Καραμπινάτες διαπλοκές που την έχουν εκθέσει και κυρίως δικαιακά απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αλλιώς, ας μείνουμε όπως είμαστε, με το πασόκ και τη ΝΔ. Γιατί τους ώριμους, τους μελετημένους πολίτες, δεν τους κερδίζεις λέγοντάς τους αυτό που θέλουν να ακούσουν. Θα σε μυριστούν και θα λακίσουν. Θα καταλάβουν ότι γίνεσαι συνένοχος στο άδικό τους. Θα ψάξουν κάτι μακρόπνοο μέσα στον χρόνο. Μια άλλη πολιτεία πιο σοβαρή που δεν χτυπάει φιλικά με το παραμικρό στην πλάτη τον καθένα που ζητάει κάτι παραπάνω από τους άλλους. Αυτό που γίνεται σε εμάς είναι για ανώριμες κοινωνίες. Με βραχυπρόθεσμους ατομικιστικούς και κοντόφθαλμους στόχους. Αλίμονο αν αυτό δεν είναι αυτονόητο και προϋπόθεση για την αριστερά.
·
Γιατί το πολιτικό και ηθικό μοτίβο της εποχής μας άλλαξε επειδή οι νέοι είναι πιο προχωρημένοι, πιο ειλικρινείς, πιο τίμιοι και απαιτητικοί από εμάς και τις εποχές μας. Αυτό διαπιστώνω. Τολμάει και λέει πράγματα, θέτει νέα ήθη και κανόνες που εμείς δεν τολμήσαμε. Λέει επί τέλους ότι μπορεί οι εργαζόμενοι να είναι τα μόνιμα θύματα, μόνιμα υποζύγια και να έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους, αλλά από την άλλη Μπαρμπούλη μου προσθέτουν, έχουν και αυτοί λαμόγια και ρίχνουν εμάς του άλλους. Και δεν είναι εξαιρέσεις αλλά έχουν αυξηθεί υπερβολικά και επικίνδυνα και τείνουν να γίνουν πλειοψηφία αν δεν έγιναν ακόμα. Έτσι διατηρεί την ύπαρξή του ο καπιταλισμός. Θέλεις με τις αλήτικες εθελούσιες εις βάρος μας, για να τις χαρακτηρίσω όπως τις λένε ίδιοι εκνευρισμένοι, θέλεις με τα προκλητικά επιδόματα και τα προκλητικά προνόμια κι αυτά φυσικά εις βάρος μας, θέλεις με τον δικό μας θάνατο για να γλυτώσουν τον δικό τους αν είναι τέτοιος όπως υπερβολικά διαλαλούν και ισχυρίζονται, θέλεις με τους ύποπτους μισθούς, θέλεις με το αδιάκοπο κλείσιμο των δρόμων από τις αμέτρητες συντεχνίες, έχουμε εργαζόμενους δύο κατηγοριών πια, αυτούς που τα παίρνουν στην πλάτη των άλλων εργαζομένων και αυτούς που μιλάνε ακόμα για κοινά μισθολόγια και για ισότητα τουλάχιστον στο δημόσιο. Μην τα μπερδεύουμε, άλλο εργατική τάξη άλλο συντεχνίες. Είναι δυό μα τελείως άλλα και διαφορετικά πράγματα και κοινωνικές καταστάσεις. Και μέσα σε αυτή την απέραντη αλλοτρίωση, καλό θα είναι να μην υποκρίνεται κανείς μας με μεγαλοστομίες και συνθήματα κενά σαν άδειο πουκάμισο. Οι εργάτες δεν είναι αδέλφια με τους άλλους όπως παλιά λέγαμε. Ούτε εδώ, ούτε διεθνώς. Αυτό πια δεν ισχύει. Ο Ταλάτ δεν είναι αδερφός μου επειδή ήταν παλιά κομουνιστής. Ούτε ο αμερικάνος ή όποιος άλλος εργάτης ψηφίζει τον πόλεμο και την εξόντωσή μου. Αυτά τα ψέματα να σταματήσουν στη νέα αριστερά.
·
Θέλω να τελειώσω αυτό το κείμενο με μια άποψη, χωρίς την οποία όλα καταρρέουν και γίνονται φάρσα. Γίνονται μια επικίνδυνη μπαρουφολογία. Η αριστερά μπορεί να υπάρχει μόνο ως πατριωτική. Αλλιώς ξεχάστε την κάτι λαθρεπιβάτες της καριερίστες. Όπως μας δίδαξε και μας έμαθε και εδώ και διεθνώς. Αλλιώς δεν θα υπάρχει. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση θα εκφυλιστεί σε τρανσέξουαλ ιδεολογία, σε μπάσταρδη πολιτική κατάσταση. Θα διαλυθεί και βέβαια θα αφήσει ελεύθερο το έδαφος στην καπηλεία και ιδιοποίηση της ακροδεξιάς αρρώστιας.
Γεια σας και η αριστερά στην εξουσία.
Κόντρα σε εκλογικούς νόμους και μεθοδεύσεις, με την υποστήριξή και την ψήφο και των άλλων ψηφοφόρων δεξιών και μη, για να καταλάβουν την διαφορά και την ευεργετική αλλαγή για τον τόπο μας.


*επόμενη ανάρτηση 1η Μαρτίου

20 σχόλια:

Ντελάλης είπε...

Φίλτατε Νεφέστορα ,
Με μεγάλη απροθυμία προσπαθώ να σου υπενθυμίσω ό,τι η Αριστερά (ή αυτά που έτσι εννοούσαμε μέχρι κάποια στιγμή) , δοκιμάστηκε στην εξουσία και μάλιστα σε μια εποχή που ήταν "ενωμένη" και σε σχέση με την πολιτική συγκυρία, "κραταιά"!Λυπούμαι που πρέπει να υπενθυμίσω πως αντί να υπερβεί τα δεδομένα και να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής τους, περιγράφοντας διεξόδους εκεί που η αστική πολιτική πρακτική οδηγούσε σε αδιέξοδα (σήμερα ψυχανεμιζόμαστε ένα "ορντέβρ" από όσα θα επακολουθήσουν), μεταβλήθηκε σε εξάρτημα των αστικών δυνάμεων με τις οποίες συμμάχησε, εξατμίζοντας έτσι κάθε μεταρρυθμιστική (να μην πω επαναστατική) διάθεση των ανθρώπων που ενεοί παρακολουθούσαν τις πολιτικές της ακροβασίες ! Και όλα αυτά έτσι , χωρίς πρόγραμμα, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα (για το γενικό συμφέρον εννοώ, γιατί περί άλλων πλούσια η πρόβλεψις !). Ούτε κ΄άν κουβέντα για την καθιέρωση κάποιου αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, πράγμα που μέχρι τη στιγμή της "κυβερνητικής" συνεργασίας με το Μητσοτάκη, ήταν το μόνιμο μότο σε κάθε συγκέντρωση, σε κάθε εκδήλωση και που ίσως η καθιέρωσή του, θα έδινε (λέμε ΙΣΩΣ ) ΚΆΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΉ ΤΡΟΠΉ ΣΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ !
Αντιλαμβάνομαι πως η έννοια "Αριστερά" είναι πιο φαρδιά από το λούκι που καπηλεύεται την ταμπέλα του ποταμού. Όμως ,αν έτσι έχουν τα πράγματα(δλδ όπως τεκμαίρεται από το κείμενό σου), γιατί επί σειράν εκλογικών αναμετρήσεων δεν πήγαινα να ψηφίσω; Τι μου προκαλούσε αυτή την απέχθεια για την διαδικασία αυτή; Προφανέστατα οι Αριστερές θέσεις και τα προτάγματα, που μου ήσαν αδιάφορα άχρι θανάτου !Και που οι Τσιπρο Λιανα Παπαρήγες με την κολακεία έναντι κάθε αιτήματος του οιουδήποτε πικραμύγδαλου , επιχειρούσαν να προεξοφλήσουν με βλακώδη ρητορικά σχήματα , τις ψήφους μας!Και περιμένουμε ακόμα την πρόταση για "αριστερή διεξοδο" από τη δυσχερέστατη θέση που μας επιφύλαξαν οι "ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις" της μεταπολιτευτικής περιόδου, που "τίναξαν" την μπάνκα του κράτους προς όφελος των εθνικών εργολάβων και των "ηγεμόνων" μας.Αναμένουμε τον "Αριστερό" δρόμο για την έξοδο από το ΑΔΙΕΞΟΔΟ !
Με εκτίμηση...

Nefestoras είπε...

Αγαπητέ Ντελάλη δεν διαφωνώ καθόλου με αυτά που λες, και κατανοώ το παράπονο όπως και την αποδεκτή και σωστη κριτικής σου σε αυτά που αναφέρεις.

Όμως, και πάλι όμως, αυτό που προτείνει το κείμενο, είναι νομίζω η μοναδική ελπίδα και λύση του τόπου εάν πράγματι έχει απομείνει και δεν συνομιλούμε πέφτοντας ήδη στον γκρεμό.

Και μην κοροιδευόμαστε, δεν δοκιμάστηκε ποτέ η αριστερά κοινοβουλευτικά. Γιατί μας διαβάζει κόσμος. Τα δε λάθη της, ήταν μαχαιριές πάνω στο δικό της σώμα.

Ο ελληνικός λαός όμως και η πολιτική ιστορία διακυβέρνησης της χώρας, δεν έχει να θυμάται κλοπές, ρεμούλες ή κομπίνες και λοιπά τέτοια από αυτήν.

Ντελάλης είπε...

"Και μην κοροιδευόμαστε, δεν δοκιμάστηκε ποτέ η αριστερά κοινοβουλευτικά."...
Εξ όνυχος , τον λέοντα ... με όλο το σεβασμό...

Nefestoras είπε...

Μου αρέσεις, δεν θα το συνεχίσω, θα το σεβαστώ.

Ανώνυμος είπε...

Ντελάλης...

Για να καταλάβω κι εγώ. Οι μαλακίες της συγκυβέρνησης, τα λάθη της αποχής του ΄45 κι εν πάσει περιπτώσει, τα οποιαδήποτε λάθη, είναι το κριτήριο για το αν η αριστερά είναι ή δεν είναι ανθρώπινο σύστημα διακυβέρνησης λαών, οικονομιών και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο?
Και για να μην πάω πολύ παλιά, απο την απελευθέρωση και μετά, τα λάθη όλων των αστικών κυβερνήσεων, γιατί παραμένουν στο απυρόβλητο, επτασφράγιστα μυστικά, συγχωρούνται κι επαναλαμβάνονται, ή "επαναλαμβάνονται"?
Γιατί τα καπιταλιστικά "λάθη" είναι αποδεκτά?
Γιατί οι οικονομικές θεωρίες γκουρού του καπιταλισμού, ενώ διαψεύδονται οικτρά στην πράξη, παραμένουν τυλιγμένες με Νόμπελ και εξακολουθούν να διδάσκονται σε πανεπιστήμια και να εμφανίζονται συχνά στην επικαιρότητα?
Αυτά τα λάθη, τα ασήμαντα προφανώς δι εσέ, έριξαν τον πλανήτη στα σκατά και το μόνο που σκέφτηκες να πείς, είναι το τι έκανε η αριστερά με τον Μητσοτάκη?
Που κι αυτός, λάθος της δεξιάς είναι. Το λάθος του "Εθνάρχη" που τον πήρε στο κόμμα.
Κι αυτό όμως συγχωρήθηκε, μιας και τιμήσαμε τον Καραμανλή ακόμα και με πρωθυπουργία του ανηψιού.

Για βάλε το να δουλέψει λίγο και μην τσιμπάς στις προπαγάνδες.
Και για να μην κρίνεις πάλι λάθος, μόνο ΚΚΕς δεν είμαι.

mbiker

Nefestoras είπε...

Τι προτείνεις λοιπόν στους συμπολίτες σου Ανώνυμε;

ποια επιλογή να κάνουν;

Ξερόλας είπε...

Ανώνυμε
..."για να μην κρίνεις πάλι λάθος, μόνο ΚΚΕς δεν είμαι."


Τσίμπησα...

Ανώνυμος είπε...

Nefestoras

Δεν έχω να προτείνω τίποτα. Όσοι έχουν λίγο μυαλό, ας καταλάβουν. Νομίζω πως ήμουν καταννοητός.


Η συνέχεια αφορά και τον Ξερόλας

Είπα πως ΚΚΕς δεν είμαι. Όχι πως δεν είμαι αριστερός. Με την ευρύτερη έννοια.
Και τσαντίζομαι όταν απόψεις σαν κι αυτή του Ντελάλη, με αναγκάζουν για λόγους κοινής λογικής, να υπερασπίζομαι το ΚΚΕ.
Απλά και μόνο, υπερασπίστηκα τη θέση, του, δεν μπορεί να χρεώνουμε όλα τα κακά της μοίρας μας στα (ας το δεχτώ) λάθη του ΚΚΕ και ν αφήνουμε στο απυρόβλητο τα λάθη ή τα "λάθη" που δεκαετίες τώρα κάνουν τα κόμματα εξουσίας και να μην υπάρχει κριτική προς τα ΄κει...
Δεν καταλαβαίνω την ειρωνία του "τσίμπησα".
Θέλησα απλά, νάμαι δίκαιος.

mbiker

Ανώνυμος είπε...

"Η αριστερά μπορεί να υπάρχει μόνο ως πατριωτική. Αλλιώς ξεχάστε την κάτι λαθρεπιβάτες της καριερίστες. Όπως μας δίδαξε και μας έμαθε και εδώ και διεθνώς. Αλλιώς δεν θα υπάρχει. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση θα εκφυλιστεί σε τρανσέξουαλ ιδεολογία, σε μπάσταρδη πολιτική κατάσταση."
Αυτό δυστυχώς είναι ήδη γεγονός αγαπητέ φίλε. Η θεωρία ως προς την εναλλαγή των κυβερνήσεων όντως υπαγορεύει να δοκιμάσουμε την αριστερά ως τρόποντινά αμέτοχη στο πολιτικό έγκλημα που κατέστρεψε την χώρα μας. Πέραν αυτού αν κάποιος συγκεκριμμένα εξετάσει ποιά είναι αυτά τα κόμματα και πως εξελίχθηκαν μετά τόσα χρόνια μεταπολίτευσης θα δει ότι δεν είναι άξια καμμιάς εμπιστοσύνης, ούτε ακτινοβολούν ήθος πολιτικό ή άλλο, πατριωτικό φερειπείν, προς την κοινωνία. Αλλωστε είναι ευρέως παραδεκτό πως η συντριπτική πλειοψηφία των αριστερών πολιτών απέχει αηδιασμένο από τις "διαδικασίες" τις σαρκοβόρες του ΚΚΕ, αλλά και των άλλων ομάδων και οργανώσεων. Ειδικά ο Σύριζα έδωσε το τελευταίο δείγμα εθνομηδενιστικής γραφής πολύ πρόσφατα όταν η κοινοβουλευτική του ομάδα ΣΥΣΣΩΜΗ υποστήριξε την κα Δραγώνα τη γνωστή επί της εθνομηδενιστικής προπαγάνδας καθηγήτρια. Δυστυχώς θα πρέπει να αποδεχτούμε την υπεροχή της αριστεράς μόνο στο θεωρητικό επίπεδο. Πως θεωρητικά κατέχουμε ίσως τις καλύτερες απαντήσεις στην παρούσα όπως και σε άλλες δύσκολες συγκυρίες, πλην είμαστε ου δυνάμενοι λόγω διάβρωσης και (αυτο)ευνουχισμού...

Nefestoras είπε...

Ανώνυμε (Mbiker),


Να συμφωνήσω μαζί σου και να προσθέσω για τους φίλους αναγνώστες, πως τα κείμενά μου είναι εξαιρετικά κριτικά όπως εύκολα κανείς διαπιστώνει όχι μόνο προς το κκε ή τον συνασπισμό αλλά και την υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι τους αποκλείω, αφού μάλιστα αυτοί σηκώσαν στην πλάτη τους όλη την λαική αντίσταση και προσπάθεια του περασμένου αιώνα.

Αντίθετα προσπαθώ να τους δείξω ότι δεν βλέπουν καθαρά, το πολιτικό χρυσάφι της κλασικής ελλάδας, που τόσο καθαρά βλέπει ο Κάρολος Μάρξ και μαγεύεται από αυτήν, την οποία χρησιμοποιεί ως βάση της θεωρίας του.

Η εμπειρία μου και η σκέψη μου κινείται καθαρά στο πρόταγμα, στην μαγιά, στην κληρονομία της άμεσης αθηναικής δημοκρατίας, το μόνο πολιτικό και κοινωνικό θαύμα του πλανήτη, με τα πολλά δημοψηφίσματα, σαν βάση των σύγχρονων κοινωνιών του ανθρώπου, και μάλιστα κατά μέγιστο-μέγιστο ποσοστό και κατά πολύ λιγότερο στην Μαρξική πρόταση και μοντέλο που μας έδωσε ο 20ος αιώνας.

Ως τον συνδιασμό τους με την μέγιστη κραταιά πρωτοκαθεδρία στην εκκλησία του δήμου και όχι στα στημένα αποτελέσματα μέσω των γνωστών μηχανιμσών ελέγχου της σκέψης εσωκοματικών διαδικασιών των κομμάτων όλων. Γιατί το ίδιο κάνουν κουμουνιστικά και δεξιά ή κεντρώα κόματα. Στήνουν τα αποτελέσματα δημοκρατικότατα.

Νομίζω αυτά φαίνονται υπερβολικά ανάγλυφα στο σύνολο των κειμένων μου. Αυτό που ξένισε όπως καταλαβαίνω, είναι η πρότασή μου για την αριστερά στην εξουσία. Την θεωρώ όμως επιβεβλημένη αν θέλει η ελληνική κοινωνία να γλυτώσει από το ατέρμονο αδιέξοδο που βρίσκεται. Θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα, ενός αιώνα δικαιολογίες.

Είναι προφανέστατο ότι δεν της επέτρεψαν να δοκιμασθεί ποτέ για τους λόγους που αναλύω, ενώ τάχα μου ισχυρίζονται άλλες ψευδείς μικροδικαιολογίες προσωπικές ο καθένας για τις ευθύνες του. Ας απογαλακτιστούμε συλλογικά από τις τραυματικές προσωπικές μας ιδεολογικές εμπειρίες και ας δούμε τη ζωή όπως είναι σήμερα.

Nefestoras είπε...

Νομίζεις δεν τα βλέπω ή δεν τα ξέρω με λεπτομέρειες όλα αυτά που αναφέρεις αγαπητέ *νεότερα*.

Αλλά η ευθύνη των κομμάτων της αριστεράς, δεν είναι ούτε παρανυχίδα απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τους πολίτες της. Τι διάολο από μακριά φαίνεται αυτό.
Αυτά είναι κριτικές τριτεύουσες σπουδαιότητας, εκτός εξουσίας.

Γιατί αλλού έγινε το μακελειό της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο ίδιος σωστά διαπιστώνεις. Από τα κόμματα μόνο που είχαν την ευθύνη της λαϊκής εντολής να κυβερνήσουν τον τόπο. Νομίζω το βλέπεις αυτό για να μην ισοπεδωθούν και ισοτιμηθούν το έγκλημα με το πταίσμα.

Χαιρετώ

Ανώνυμος είπε...

Aνώνυμε mbiker.
που ..."Δεν καταλαβαίνω την ειρωνία του "τσίμπησα".
Θέλησα απλά, νάμαι δίκαιος"...
...και που μπαίνεις σε ένα χώρο άλλου
, απευθύνεσαι σε τρίτο που καλώς ή κακώς έγραψε την άποψή του, τον αποκαλείς άμυαλο, τον χαρακτηρίζεις πολιτικά χωρίς αυτό να συνάγεται από τα γραπτά και αναρωτιέσαι για το "τσίμπησα";Τι θα έπρεπε κατά τη γνώμη σου να υποστεί το αντιδραστικό κάθαρμα;Η ευπρέπεια κοσμεί το επιχείρημα, η αναίδεια μάλλον αποδομεί το κύρος του "ρήτορα"...
...Ίσως παρα μεγάλωσα...
Ξερόλας

tiktos είπε...

Κύριε Νεφέστορα,
τα δοκιμασμένα συστήματα απέτυχαν πλήρως,αλλά η ίδια κατάσταση διαιωνίζεται.
Τα κόμματα της αριστεράς αγωνίζονται μόνο για να κρατήσουν τα ποσοστά τους.
Τι θα κάνουν λοιπόν τα κόμματα της αριστεράς για φέρουν πίσω όσους τα σιχάθηκαν;
Η κάθε λέξη του κειμένου σας θέλει ανάλυση,πράγμα χρονοβόρο.
Συμφωνώ ότι η αριστερά είναι η μόνη λύση,αρκεί,να το καταλάβουν και τα κόμματα της αριστεράς.

Ανώνυμος είπε...

Ξερόλας

Νόμισα πως ο χώρος όλους μας χωράει. Αν δεν είναι έτσι, να ξαναδιαβάσω Φυσική.
Όποιος εκφράζει άποψη, φαντάζομαι περιμένει κι αντίλογο, αν κι εδώ είσαι λάθος, διότι δεν χαρακτήρισα πολιτικά τον φίλο Ντελάλης στο κείμενο του οποίου έκανα σχόλιο.
Και τέλος, δεν χαρακτήρισα κανέναν άμυαλο, απλά απάντησα στην παραίνεση του οικοδεσπότη.
Και για να μην υπάρξει περαιτέρω παρεξήγηση, θεωρώ πως (κι έτσι είναι ασχέτως αν μερικοί το δεχόμαστε, ή όχι), καιρός είναι να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και οι δεκαετίες λαθών ή "λαθών" των κομμάτων εξουσίας, αρκετής ανοχής έτυχαν.
Είπα απλά, δεν είδα απο κανέναν να στηλιτεύει τις μαλακίες, ανοησίες, λάθη ή (επαναλαμβάνομαι, μα το θεωρώ απαραίτητο) "λάθη" των κομμάτων που μας κυβέρνησαν 60 τόσα χρόνια και να επικεντρωνόμαστε επικριτικά στα λάθη ή "λάθη" του ΚΚΕ, που στο κάτω κάτω της γραφής, σε επίπεδο κυβέρνησης και διαχείρησης της οικονομίας, δεν το είδαμε.
Δεν ανήκω στο κόμμα, τόχω ψηφίσει όπως έχω ψηφίσει κάποτε και το ΠΑΣΟΚ, και ό,τι είπα ως τώρα, ήταν καθαρά για λόγους δικαιοσύνης και δεοντολογίας.
Χορτάσαμε λάθη και μαλακίες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μα αντί για κριτική, τους ξαναβγάζουμε.
και για να γίνω πιο σκληρός, αν θέλεις, ε, ναι!
Ο τύπος που ζει με 1000 ευρώπουλα, χρώστά της Μιχαλούς, δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει, γοητεύεται απο πομπώδη ταξίματα έχασε υγεια, παιδεια, κουλτούρα, μέλλον κι ίσως σε λίγο χάσει και τη χώρα που ζεί, ε, είναι ανόητος να υποστηρίζει ενα σύστημα που τον έφτασε σ αυτό το σημείο, επειδή κάπου διάβασε πως στον καπιτάλισμό έχει την ευκαιρία να γίνει Κόκκαλης στη θέση του Κόκκαλη, κουνια που τον κούναγε.

Κοίτα ρε που με κάνανε κι απολογητή του Περισσού γμτ...

mbiker

Nefestoras είπε...

Mbiker και Ξερόλας


Χαμογελώ ευχαριστημένος από την γόνιμη διαμάχη σας.

Όχι μόνο γιατί συμφωνείτε μαχόμενοι, αλλά γιατί πιο πέρα βλέπω μέσα από σας, όπως και μέσα από τις ατέλειωτες αγωνιώδεις συζητήσεις και διαλόγους εντός και εκτός διαδικτύου που χρόνια παρακολουθώ, πως κάτι καινούργιο συμβαίνει αργά αλλά σταθερά.

Μια αλλαγή εγκυμονείται στην κοινωνία μας και κυρίως στις νέες γενιές από σαράντα και κάτω.

Nefestoras είπε...

Την αριστερά tikto θα την αλλάξουμε θέλει δεν θέλει.

Αυτό να το έχουν υπ όψιν τους γιατί τα διαβάζουν όλα αυτά που γράφουμε.

Θα γίνει όπως την θέλουμε εμείς, όχι μόνο για τους αριστερούς αλλά για όλο το λαό.

Και να το επαναλάβω, αυτά τα εύκολα και λαϊκίστικα που ήξερε με τις συντεχνίες να τα ξεχάσει δια παντός ως άδικα για το σύνολο των πολιτών, αλλιώς όχι μόνο δεν θα δει εξουσία αλλά θα διαλυθεί κάτω από την δική μας απαίτηση και επιταγή. Ζούμε κοσμοϊστορικές εποχές.

Είναι η τελευταία της ευκαιρία για να συνεχίσει να υπάρχει. Τα παιχνίδια που έπαιξε κι αυτή τέρμα, μέχρι εδώ ήτανε.

Τα ακούει η κεντρική επιτροπή και το πολιτικό γραφείο; Τα ακούει και τα παρακούει. Διαβάζει και παραδιαβάζει τα μπλοκ, αλλιώς να ιδιωτεύσουν σπίτι τους όλοι γιατί δεν προσφέρουν τίποτα ούτε στο μέλλον, ούτε στον λαό που τους έχει στο νου του ως την τελευταία του ελπίδα.

Δεν θα κάνουν αυτοί ότι θέλουν, αλλά ότι πουν τα δημοψηφίσματα.

Αυτά θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και να το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους διεθνώς.

Να διαβάσεις για αυτό την επόμενη ανάρτηση * δημοκρατία και δίκαιο* .

Σε χαιρετώ.

Ανώνυμος είπε...

"...Μια αλλαγή εγκυμονείται στην κοινωνία μας και κυρίως στις νέες γενιές από σαράντα και κάτω."
:))))))))))))

Νεφέστορας, πως μπορώ να σε κεράσω?

mbiker

Γιώργος Σαρρής είπε...

Το ζήτημα "Η αριστερά στην εξουσία"είναι κάτι που πρέπει χωρίς αμφιβολία να τεθεί για σκέψη και συζήτηση, κι αυτο είναι κάτι που το επιβάλει πλέον το αδιέξοδο και η κρίση που ζούμε στον καπιταλισμό σε όλα τα επίπεδα.Ετσι το άρθρο είναι θετικό, ενώ περιμένω όσοι έχουμε παρόμοιες απόψεις να τις παρουσιάσουμε σε ανάλογα ποστ και σε άλλα μπλόγκς.Κι αυτό γιατί πλέον μια τέτοια υπόθεση έχει γίνει αξεπέραστο ταμπου , ενω τα ΜΜΕ παίζοντας χωρίς αντίπαλο, χλευάζουν ανοιχτά και χυδαια το θέμα, χωρις καν να μπαίνουν στον κόπο μιας έστω μίνιμαλ επιχειρηματολογίας.Το ζήτημα όμως είναι πως δεν απέτυχαν τα αστικά κόμματα.Απέτυχε το σύστημα ολοκληρωτικά, και επομένως αν δούμε την αριστερά σαν μια αλλαγή κοινοβουλευτικής φρουράς χωρίς άμεσες τομές από την πρώτη μέρα τότε συζητάμε για μια προδιαγραμμένη τρύπα στο νερό.Ενας ενδεχόμενος ερχομός της αριστεράς στην κυβέρνηση, με την εξουσία να παραμένει π.χ. στούς τραπεζίτες και τους φίλους τους, και το λαό να περιμένει απο μακριά τις λύσεις χωρίς να συμμετέχει, είναι ενα σενάριο δοκιμασμένο και αποτυχημένο σε πολλά σημεία του πλανήτη.Ο ερχομός της αριστεράς στην κυβέρνηση προυποθέτει τεράστια άνοδο και μαζικοποίηση των κινημάτων- και επομένως και των αριστερών κομμάτων και σχηματισμών- τέτοια που να ανατρέπει το σημερινό σκηνικό, και να φέρνει το λαό μέσα από διαδικασίες άμεσα δημοκρατικές στο προσκήνιο.Τότε όλο το σκηνικό της ίδιας της αριστεράς θα είναι ισως αρκετά διαφορετικό απο το σημερινό ενω και τα ίδια τα παραδοσιακά αριστερά κόμματα, μέσα απο τη ροή και τη δύναμη του λαικού κινήματος θα διαφοροποιηθούν σημαντικά προς τη σωστή κατεύθυνση.Ενα άλλο θέμα είναι το ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου σημαντικές εξουσίες να περάσουν από τα χέρια της βουλής σε ένα άλλο επίπεδο δημοκρατίας που και θα αποφασίζει αλλά και θα ελέγχει, πράγμα που και θα βοηθήσει την λειτουργία της δημοκρατίας , αλλά και ο λαός με τη σημερινή απαξίωση της Βουλής δεν θα έχει αντιρρήσεις αφου οι 300 τον έχουν απογοητεύσει ολοκληρωτικά.Με λίγα λόγια η υπόθεση της αριστεράς στην εξουσια μόνο με δυναμικη παρουσία και συμμετοχή αμεσοδημοκρατική -που να ελέγχει οποιεσδήποτε παρεκλίσεις και υποχωρήσεις- μπορεί να έχει νόημα και οξυγόνο.Το ότι η ίδια η αριστερα πρέπει να το σκεφτεί απο την αρχή είναι σίγουρο.Ολες οι παλαιού τύπου συμπεριφορές ανήκουν στο χθές.
Πάντως και πριν να φτάσουμε εκεί ας συμφωνήσουμε πως η κατάσταση είναι εμετική, και πρέπει κάτι πραγματικά νέο να φυσηξει.Για μας, για τα παιδιά μας και για την ίδια τη ζωή που μοιάζει πια με φάρσα.Καλό βράδι σε όλους.

Nefestoras είπε...

Κεράστηκα στην υγειά σου ήδη Mbiker. Ευχαριστώ.
Θα βρεθεί χρόνος και τρόπος για άμεση επικοινωνία.

Nefestoras είπε...

Προς Γιώργο Σαρρή


Αγαπητέ διάβασα τους προβληματισμός σου και τις ανησυχίες σου. Όσα αναφέρεις έχουν πολύ ζουμί.

Αυτό που χρειάζεται πριν, χωρίς καν δεύτερη συζήτηση, είναι να σταματήσουμε άμεσα την κατασυκοφάντηση της αριστεράς από τους δημοσιογράφους.

Να τελειώσει αυτό το * Σας είδαμε και εσάς, και εννοούν την σοβιετική ένωση και τις ανατολικές χώρες* . Δεν είναι μόνο αδικία αλλά τουλάχιστον πολιτική αλητεία να φορτώσουν τις αμαρτίες των σοβιετικών στην ελληνική αριστερά.
Αυτό με τους Νικολάκηδες των βραδινών δελτίων πρέπει να σταματήσει.

Επί πλέον όμως και κυρίως, χρειάζεται να φωτιστούν ορισμένες σπουδαίες πολιτικές σημασίες όπως των δημοψηφισμάτων, όπως της άμεσης απαιτητής εφαρμογής των αποφάσεων των λαϊκών εντολών, σημασίες που όταν δεν είναι παραποιημένες και κατασυκοφαντημένες και αυτές από τα άγρια συμφέροντα δύο αιώνων καπιταλισμού, είναι νεφελώδης και αδιόρατες στο μυαλό των πολιτών, όπως διαπιστώνει κανείς από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς στη τηλεόραση και τα κείμενά τους, που δεν έχουν ούτε φιλική ούτε διαυγασμένη γνώμη γι αυτά τα θέματα κλειδιά της κοινωνίας και της πολιτικής.

Και αυτό το εννοιακό εργαλείο διασαφηνισμένο καλώς μας χρειάζεται.