Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Το άσυλο

Το άσυλο θα συντριβεί από την λαϊκή κατακραυγή. Αυτό αναγγέλλει η ζωή. Καμιά προσπάθεια της αριστεράς δεν θα μπορέσει να το σώσει. Αντίθετα θα είναι μια πανωλεθρία για αυτήν, για την ανοχή ή την συμμετοχή της σε αυτό το μακελειό, το τέλος ενός κακογραμμένου παραμυθιού περί αντίστασης και κοινωνικών αγώνων, όταν ο λαός και οι πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων θα το σαρώνουν με την οργή τους, μαζί με τους δικούς της οπαδούς και ψηφοφόρους.

Θα καταρρεύσει για τον βαρβαρισμό που ξέρασαν πάνω στην ελληνική κοινωνία, που γκρέμιζαν για την πλάκα τους ότι οι άλλοι έχτιζαν με τον μόχθο τους από γενιές πριν, για την ασέβεια τους προς τους κατοίκους που τους προκαλούσαν και βρώμιζαν την πόλη τους, που γέμιζαν με θράσος και αναίδειά τους δρόμους και τις εικόνες της ζωής μας.

Θα καταρρεύσει από την αγανάκτηση των πολιτών, για τον απίστευτο εμπαιγμό και την κοροϊδία που υπέστησαν από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα από τους εκάστοτε καταληψίες, που ζητούσαν την ανοχή και την κατανόησή τους εν ονόματι δήθεν φοιτητικών αιτημάτων ή την προστασία της δημοκρατίας όπως έλεγαν ξεδιάντροπα και προκλητικά ενώ έκαιγαν και ξανάκαιγαν το πολυτεχνείο.

Θα απορριφθεί από τους πολίτες, για τις απίστευτες εφιαλτικές καταστροφές που μαύρισαν την ψυχή των ελλήνων, που αποτελείωσαν το ήδη διαλυμένο τους μυαλό από τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους και κατασπάραξαν το συλλογικό συνειδητό και ασυνείδητο, μη αφήνοντας κανένα εσωτερικό κόσμο ανέπαφο από την ασχήμια τους. Καμιά ψυχική ηρεμία να ξεχειμωνιάζουν από τις ανελέητες επιθέσεις του κεφαλαίου και της αγοράς στην ανυπεράσπιστη τσέπη και ύπαρξή τους.

Είμαστε εγκλωβισμένοι στην ανικανότητα της αριστεράς! Αυτό πάθαμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να υφιστάμεθα τις παθογένειες της και τις στρεβλώσεις της χωρίς δικαίωμα απόδρασης ή αλλαγής ιδεολογικού φορέα αφού οι δρόμοι είναι όλοι κλειστοί και αδιέξοδοι. Γιατί η κατάσταση στον εξωκοινοβουλευτικό και αναρχικό χώρο θα καταλάβατε πιστεύω, είναι εξ ίσου ίδια αν όχι χειρότερη, ενώ το υπόλοιπο πολιτικό κοινοβουλευτικό τοπίο βουλιάζει από ακατάσχετες προδοσίες κατά των πολιτών και πλημμυρίδες διαφθοράς.

Σε λίγο θα ψάχνουν για ψέματα, θα εφευρίσκουν επιχειρήματα και δικαιολογίες όπως τότε που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, να πουν εγώ είχα διαφωνήσει, εγώ το είχα αναφέρει, εγώ τα είχα πει. Να χωθούν πάλι στον νέο κόσμο, να βγουν αλώβητοι από αυτό το μακελειό της κοινωνίας, σωσμένοι πολιτικά, ενώ η ιστορία έχει ήδη καταγράψει και ξεράσει αυτόν τον εκνευριστικό λαϊκισμό τους.

Άσυλο και τείχος του Βερολίνου είναι ένα και το αυτό για όποιους δεν κατάλαβαν. Μόνο που εδώ θα πέσει το τείχος μιάς παραπαίουσας ελληνικής αριστεράς μαζί με όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις της και τα άκρα της, που δεν βλέπουν ότι βλέπουν όλοι οι άλλοι. Που δεν της απέμεινε ίχνος αντάρτικου θάρρους να καυτηριάσει και να κριτικάρει τους κλεφτοκοτάδες και τους βιαστές, πόσο μάλλον να τιμωρήσει παραδειγματικά μέσα στην πλατεία της Λαμίας όσους την εκθέτουν ηθικά και πολιτικά, όπως έκανε ο χαρισματικός πρωτοκαπετάνιος της.

Το άσυλο δεν χωρίζει πλέον τους φοιτητές και τους μπάτσους όπως νομίζετε εκεί στην αριστερά, αλλά χωρίζει τον ελληνικό λαό από φοιτητές καταληψίες και μη. Εκεί είναι πλέον η αντίθεση και εσείς όλοι δεν την βλέπετε. Εκεί έχει μεταφερθεί γιγαντωμένη από τις αβάσταχτες καταστροφές. Τον ελληνικό λαό και τους πολίτες στο σύνολό τους θίγει και προκαλεί το άσυλο. Κι αν έχετε αντιρρήσεις και κότσια μετρήστε το.

Γιατί ποτέ δεν κατέφυγαν εκεί παρά καταστροφείς και παντός είδους πολιτικά και κοινωνικά απόβλητα. Και ποτέ μετά την χούντα δεν απειλήθηκε η ζωή τους ή η ελευθερία των ιδεών τους και του λόγου τους. Ούτε μια φορά δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο και ήμουν αυτόπτης μάρτυρας πάντα. Σε αυτά τα πανηγύρια της δημοκρατίας όπως τα ονομάζετε ή τα χαλάσματα της ντροπής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου όπως λέει ο κόσμος.

Κανονικά, και πριν επέλθει το κοινωνικό τσουνάμι που ήδη ακούγεται το γρύλισμα του τρομικά από κάθε γειτονιά και σπίτι, το άσυλο θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί εξ ίσου για μπάτσους, μπάχαλους και παντός είδους άλλους καταληψίες και φρούτα. Όλων όσων είναι εναντίον μας δηλαδή. Όταν καταλαμβάνεται κάτι, παύει να ανήκει στους άλλους αλλά μόνο σε αυτούς που το κατέλαβαν. Παύει να είναι άσυλο. Το άσυλο δεν το κατέλυσε μέχρι στιγμής η αστυνομία αλλά εσείς που το ιδιοποιείστε και το καταργείται διαρκώς. Εσείς είστε η αστυνομία για μας. Τόσο δύσκολο είναι πια να το κατανοήσετε.

Ένα παιχνίδι λέξεων και εννοιών κρυμμένο αριστοτεχνικά, φτιαγμένο από ιδεολογικές ταχυδακτυλουργίες και περίσσια απάτη. Άσυλο νοείται κάτι μόνο όταν δεν ανήκει σε κανέναν αλλά σε όλους, όταν δεν καταλαμβάνεται από κανένα όπως γίνεται στη ζωή. Όταν κάτι ανήκει αποκλειστικά σε όλους τους πολίτες και όχι σε συντεχνίες ή προνομιούχες κάστες όπως των φοιτητών ή πολιτικών και ιδεολογικών ομάδων.

Αλλά ο απόηχος της χούντας και της δεξιάς τρομοκρατίας μέσω των ασφαλιτών και των παντός είδους χαφιέδων, θεώρησε ως αυτονόητο να θεωρηθούν οι πανεπιστημιακοί τουλάχιστον χώροι ως άσυλο, ως άβατο και απαγορευμένο για τους μπάτσους. Για να προστατευθούν όχι οι πολιτικοί και ποδοσφαιρικοί χουλιγκάνοι αν θυμάστε, αλλά μια γενιά άλλων φοιτητών που πράγματι κινδύνευε και αγωνιζόταν στο πλευρό του λαού και όχι εναντίον του όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτή είναι όλη η ιστορία.

Που να φανταζόμασταν τότε, που να είχαμε μυριστεί πως αμέσως σχεδόν μετά την πτώση της χούντας, μια άλλη εξ ίσου επικίνδυνη λογική θα έκανε την εμφάνισή της, χτυπώντας και βασανίζοντας το ίδιο τις συνειδήσεις μας και τις ψυχές μας. Θα ξαναδιαπιστώναμε απλά, ότι ο κόσμος είναι πιο απροσδόκητος και αναπάντεχος από αυτό που εμείς αναμένουμε ή πιστεύουμε, πως τα πράγματα θα μετατρέπονταν στο αντίθετό τους όπως μας έλεγαν και μας προϊδέαζαν οι Ίωνες, πως δηλαδή η χούντα πέφτοντας είχε προλάβει να γεννήσει τα αυγά της και την συνέχειά της από την ανάποδη και αντίθετη πλευρά. Από την πλευρά που τότε και μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Ότι κάποια από αυτά τα φιδάκια θα ήταν από εμάς τους δημοκράτες και ιδίως τους υπερδημοκράτες από τους οποίους λένε ότι προέρχονται όλοι αυτοί οι εργολάβοι κατεδαφίσεων. Αυτές οι καταστροφικές λογικές δεν οδηγούν σε κανένα μέλλον, σε καμιά απολύτως καλλίτερη κοινωνία.

Η αριστερά καταρρέει ανίκανη να παρέμβει οπουδήποτε στην ελληνική κοινωνία. Ανήμπορη να καταλάβει τι συμβαίνει γύρο της, να εξηγήσει γιατί οι δημοκρατικοί πολίτες δεν την εμπιστεύονται και ούτε την καταλαβαίνουν. Δεν την καταλαβαίνουν πια ούτε τα λαμόγια ούτε τα μη λαμόγια. Ότι με τα δόντια κρατάει τους δικούς της. Ανίκανη να απαντήσει σε ερωτήματα που κραυγάζουν και αυτή δεν ακούει, που βγάζουν και τα δυό μάτια και αυτή δεν τα βλέπει. Αναξιόπιστη λόγω του πρωτοφανούς διεθνώς λαϊκισμού της, απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους και τις συντεχνίες τους, οι οποίοι ξέρουν ότι έχουν άδικο και τους υποστηρίζουν κάποιες ανεύθυνες πολιτικές ομάδες εξ ίσου με αυτές που βρίσκονται στην πολιτική εξουσία.

Τα πανεπιστήμια δεν είναι κοινοβούλια, τόποι άσκησης πολιτικής, είναι τόποι γνώσης κατά 99%. Μια στις τόσες μόνο, στις μεγάλες εθνικές και κοινωνικές εκτροπές, ιεραρχούν όπως όλοι οι πολίτες το πολιτικό και κοινωνικό πάνω από τα επαγγελματικά τους καθήκοντα και τις άλλες προσωπικές επιλογές. Τα φοιτητικά παραμάγαζα αυτές οι ολέθριες γιάφκες των κομμάτων μες τα σχολειά, πρέπει να κλείσουν. Να ξεκουμπιστούν από τους πανεπιστημιακούς χώρους, να τσακιστούν να φύγουν από κει μέσα. Έπρεπε ήδη να είχαν εξαφανιστεί. Να παραμείνουν αμιγώς και μόνο φοιτητικοί σύλλογοι, χωρίς υπόγειους ομφάλιους λώρους. Και προ πάντων! να μην εκλέγουν οι φοιτητές τους καθηγητές τους. Αυτός ο νόμος διαφθορείο του πασοκ. Αυτή είναι χειρότερη διαπλοκή από τα ομόλογα και το βατοπέδι. Πολύ πιο πέρα από αυτά και γεννά τέρατα, καταστροφές και όλεθρο. Νόμος συνταγή για διαπλοκή και διαφθορά.!

Μιλήσατε εσείς στον αναρχοαυτόνομο χώρο και στον εξωκοινοβουλευτικό, για ένα, δύο, τρία, πολλά πολυτεχνία. Από τότε που γράφατε το σύνθημα αυτό στους τοίχους των Εξαρχείων πέρασαν 35 τόσα χρόνια με εξεγέρσεις με ατέλειωτες καταλήψεις, με απέραντες νεκρικές καταστροφές παντού και ολούθε στην Αθήνα και τίποτα απολύτως δεν άλλαξε. Δεν πρέπει να κάνετε και σεις έναν απολογισμό, μια αναδρομή στο χρόνο σας, μια ματιά πίσω στα πεπραγμένα σας και στις πρακτικές σας, να δείτε τι συνέβη όλο αυτό ον καιρό. Δεν νομίζετε ότι πρέπει να αναλογισθείτε τι μπορέσατε και τι δεν μπορέσατε, να ξαναδιαβάσετε τις σημειώσεις σας. Σε ποια αθώα συγκριτικά κατάσταση παραλάβατε τα πράγματα και που τα έχετε φτάσει, σε ποιο σημείο απελπισίας με δική σας ευθύνη.

Θα σας πω κάτι που με έμαθαν οι παλιότεροι. Την επανάσταση δεν την κάνεις μαζί με άλλους ποτέ. Την κάνεις μόνος σου πάντα. Είναι δική σου υπόθεση, δική σου απόφαση. Αλλιώς είναι ήδη αποτυχημένη σύντροφε. Η επανάσταση η δικά μου, η επανάσταση που εγώ έμαθα και ξέρω, αν και νικημένη και φυλακισμένη είχε ένα ήθος. Πριν από όλα. Και αυτό εσείς δεν το μάθατε ακόμα. Να σας πω κάτι που γνωρίζω επίσης καλά, την επανάσταση δεν την κάνεις εις βάρος των άλλων, αλλά εις βάρος σου όπως έκανε ο Βελουχιώτης και ο Γκεβάρα. Αυτό το μεγαλείο έχει ο επαναστάτης. Όλα τα άλλα είναι καλαμπούρια. Επιχειρήματα και σαχλαμαρίτσες στην αυλή του Πολίτη με γκομενούλες, επαναστατικές κρασοσυζητήσεις στα ταβερνάκια ή μεγαλοστομίες της παρέας.

Το πρόβλημά μας είναι να αλλάξουμε τον κόσμο και όχι να τον εκδικηθούμε που δεν αλλάζει. Όπως κάνει η σέχτα και οι βανδαλομηδενιστές με τους μπαχαλάκηδες. Εδώ είναι τα δύσκολα. Και εμάς λιώνει και συντρίβει η πολιτική και η οικονομική συμπεριφορά του λαού μας, η βουτηγμένη στην ρεμούλα και στην απάθεια. Δεν βγήκαμε όμως στου δρόμους να τους πετάμε πέτρες και μολότοφ να τους βάλουμε απέναντι μαζί με τους μπάτσους και να καίμε τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους ή να δέρνουμε και να βαράμε πανεπιστημιακούς και πρυτάνεις. Αυτά είναι υποκοσμικά τουλάχιστον. Είμαστε σκληροί στην κριτική μας και στο λόγο μας γιατί αυτό είναι το φυσικό όπλο της ελλογικότητας και δεν έχουμε άλλο εκτός από την μαζική αλλαγή που δεν έρχεται.

Εσείς από αυτά όλα τίποτα δεν είδατε και δεν καταλάβατε ποτέ. Ότι δηλαδή οι κοινωνίες των έλλογων όντων, δεν αλλάζουν με τις μολότοφ και τις κλανιές μιας χούφτας απελπισμένης και παρανοημένης, γιατί τότε θα είχατε αλλάξει έστω τους γονείς σας και τους παλιούς σας φίλους. Χρειάζεται άλλου είδους προβληματισμός, άλλου είδους συλλήψεις και κατανοήσεις της ζωής των ανθρώπων που εσείς δεν τις ξέρετε. Τις αγνοήσατε όπως και οι θεωρητικοί σας φωστήρες.

11 σχόλια:

Φώντας είπε...

Τι μου θύμισες τώρα και πως γαργάλισες την ηθική του αριστερού δεν λέγεται. Ποιος θα τολμούσε κάποτε να κάνει τούτα τα αίσχη; Ποια βουτυρόπαιδα με λερωμένη τη φωλιά προσωπικώς και οικογενειακώς θα σήκωναν πολιτικό ανάστημα στα δίκαια που υπερασπίζονταν τότε οι "κυνηγημένοι" νέοι ή θα τολμούσαν να κάψουν και να καταστρέψουν; Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες και οι εκκαθαρίσεις της δεκαετίας του '80 μέσα στην αριστερά. Την "αριστερά" που πρωτοστάτησε στο χτίσιμο του ασύλου ανίατων ψυχικών παθήσεων παίζοντας το παιχνίδι των αντρίκων και άλλων "δημοκρατοσοσιαληστών". Κάποιος διέλυσε τους Λαμπράκηδες, άλλοι μετά ήθελαν καρέκλες, βλέπεις η λίγδα που προσέφερε πρώτα στους "αριστερούς" ο γάτος κάλυψε τις ιδέες και την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη. Γράφεις για χαρισματικούς, ναι υπάρχουν και θα εμφανιστούν όταν οι εξαθλιωμένοι θα τους έχουν ανάγκη γιατί ο κόμπος θα έχει φτάσει στο χτένι. Για τους εξαθλιωμένους ο καλλίτερος μπάτσος είναι ο φόβος, αυτό επιτυγχάνουν με τα καμώματα των "καταληψιών" οι κρατούντες. Εξ άλλου αγαπητέ φίλε Nefestora τους άρρωστους ψυχικά και πνευματικά τους ελέγχουν καλλίτερα μέσα στο άσυλο που δημιούργησαν απ' άκρου εις άκρον σε όλη τη χώρα.

tiktos είπε...

ΚΥΡΙΕ ΝΕΦΕΣΤΟΡΑ
είστε αυστηρότερος από ότι τολμώ εγώ να είμαι.
Και δίκαια.
Το άσυλο (όπως και ότι δεν μπορείς να το ανάγεις σε κάτι καλύτερο, το εξεφτιλίζεις)το άφησαν αφύλαχτο και έρμαιο επίτηδες για να φτάσει σε αυτό ακριβώς το σημείο.
Άτομα που χρήζουν βοηθείας.(και δεν μιλώ μόνο για τους καταληψίες)

Iptamenos Ollandos είπε...

Αδελφέ Νεφέστορα, ευχαριστώ ειλικρινά για τα δωρεάν μαθήματα επ-αναστατικής σκέψεως και συνειδήσεως. Με κάνεις να ελπίζω σε ένα κόσμο που αν κρίνεις από αυτά που βλέπεις και ακούς καθημερινά, έχει χαθεί κάθε ελπίδα.

ΥΓ. Άλλος έχει το όνομα (τροφή για τη σκέψη) και άλλος τη χάρη...

Nefestoras είπε...

Για τον Φώντα.

Οι προβληματισμοί σου ή σχολιάζεις σε εμένα ή σκέφτεσαι στο μπλόκ σου,
περνάνε μέσα από τα τούνελ αυτού του κόσμου βλέπω.

Εκεί που η ζωή κρύβει τον εαυτό της να τον φυλάξει αμόλευτο για το μέλλον.
Να προσέχεις

Nefestoras είπε...

Και όμως tikto μου , η ματιά σου και το πνεύμα σου βλέπουν τα παντα καθαρα και δίκαια.
Αυτό διαβάζω στα κίμενά σου.

Nefestoras είπε...

Kαι όμως tiikto μου,

η ματιά σου και το πνεύμα σου βλέπουν τα πράγματα καθαρα και δίκαια.

Αυτό διαβάζω εγω στα κίμενά σου.

Κασσαπάκης Μιχάλης είπε...

Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά για τις καταστροφές δηλαδή φταίει το άσυλο; Εάν δεν υπήρχε το άσυλο, δεν θα είχαμε και καταστροφές;
Μήπως η περίφημη αυτή καραμέλα του φοβερού και τρομερού ασύλου μας αποπροσανατολίζει από το κυρίως πρόβλημα;

Πολύ βαριές κουβέντες Νεφέστορα... Συμπολίτες μας είναι τα "πολιτικά και κοινωνικά απόβλητα" που αναφέρεις. Συμπολίτες μας σε μία κοινωνία που ευθυνόμαστε όλοι για την κατάντια της. Δεν φταίνε τα "απόβλητα" που "μυρίζουν" αλλά η κοινωνία που τα παράγει. Εάν δεν το καταλάβουμε θα πνιγούμε μέσα σε αυτά.

Nefestoras είπε...

Εμείς θα προφυλάξουμε τον κόσμο μέσα μας πάση θυσία Ολλανδέ.

Να τον έχουμε έτοιμο και αλώβητο αν καταφέρουμε να φτιάξουμε το άλλο, τον έξω κόσμο.

Γιαυτό ακούμε την ζωή και υπερασπιζόμαστε τις αλήθειες της.

Όσο για τη χάρη, μας επισκέπτεται όλους κατά καιρούς πιστεύω.

simple man είπε...

Κατά την γνώμη μου για ό,τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια από "μπαχαλάκηδες" ευθύνονται μόνο οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές. Αν αυτοί όριζαν την έννοια του πανεπιστημίου ως έπρεπε τότε κανείς δεν θα τολμούσε ούτε να ζητήσει με το ζόρι άσυλο αλλά και ούτε η εξουσία θα τολμούσε να συζητήσει την άρση ασύλου.
Για άλλη μία φορά θεωρώ ότι οι "νομοταγείς" αφήνουν την πόρτα ανοιχτή και μάλλον για ευνόητους λόγους.
Αναρχικός χωρίς παιδεία είναι σαν τον αριστερό χωρίς ουσία. Πτωχεύσαμε και στα δύο.

Nefestoras είπε...

Σε ξάφνιασα αγαπητέ Μιχάλη. Σε κατανοώ.

Όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι εγώ νομίζω. Αυτό να προσέξεις!

Και μη δίνεις τόση σημασία στο τι λέω και τι γράφω. Να ακούς όμως τι λέει ο κόσμος. Εκεί θα επαληθεύσεις τα πράγματα ή όχι. Τόσο της αριστεράς όσο και των υπόλοιπων απόψεων.

Και φυσικά όχι στημένα ακούσματα, αλλά αυθόρμητα του δρόμου, των φίλων και της παρέας και όχι των επίσημων συζητήσεων και συντρόφων.

Το άσυλο είναι το καταφύγιο των καταστροφών, η ασφάλεια τους. Η ψυχή τους θάλεγα.

Απολύτως ταυτισμένο με τις καταστροφές. Αν εμείς ήμασταν αντάρτες τι θα κάναμε. Για σκέψου το. Στο άσυλο θα πηγαίναμε. Ή αλλιώς στο βουνό στα δύσκολα.

Το κείμενο είπε ότι οι καταστροφές πρέπει να σταματήσουν οπωσδήποτε. Ή στο άσυλο ή εκτός ασύλου.

Γιατί είναι περιττές και κυρίως γεννάνε ηττοπάθεια και όχι αγωνιστικότητα που χρειαζόμαστε.

Εάν σταματήσουν το άσυλο δεν παίζει κανένα ρόλο πια. Από αυτό θα καταλάβεις.

Και τέλος δεν πιστεύω καθόλου στην ποιότητα αυτών των συμπολιτών μας. Και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του νομίζω.

Nefestoras είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ simple man.

Η γνώμη σου είναι ιδιαίτερα μεστωμένη για το θέμα μας.

Θέλει θάρρος να δει κάποιος και ακόμη περισσότερο να παραδεχτεί αυτό που είδε δημόσια, ότι δηλαδή κάποιοι αφήνουν την πόρτα ανοιχτή.

Θα συμφωνήσω και θα θυμίσω ενδυναμώνοντας την άποψή σου, ότι αυτό είναι ένα από τα δυο-τρία μεγαλίτερα προβλήματά μας, η διαπλοκή.

Εδώ μεταξύ φοιτητών, καθηγητών, κομμάτων και διαφόρων ομάδων.

Σκέψη θαρρετή.