Τι λόγος προφητικός!
Και τι ύστερο στοχασμό έκρυβε.
·
Με αυτή την φράση του ο Πλάτων φιλοσοφούσε το μέλλον ήδη από την εποχή του, προβληματισμένος από την συμπεριφορά των αθηναίων και τα πρώτα νεφελώματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των συμπολιτών του.
·
Που να φανταστεί τότε, πως μιλούσε για μας σήμερα, με μια αποκαλυπτική ακρίβεια στη σκέψη του. Για το sos που εκπέμπει ο πλανήτης στις μέρες μας, για τον άγριο καπιταλισμό που συντρίβει τα πάντα, και που οι θιασώτες του ούτε καν το όνομά του ακόμα δεν θέλουν να ακούνε, αντιπροτείνοντας όπως τους βολεύει, το δημοκρατία. Όλες δηλαδή οι καπιταλιστικές χώρες είναι δημοκρατικές, λέει το συμπέρασμα και το αστείο ταυτόχρονα. Όλα τακτοποιημένα πίσω από μια λέξη.
·
Όμως κάθε τραγωδιακή ιστορία χάνει την ίδια την τραγικότητά της, όταν πια έχουμε ναρκοθετήσει ένα μέλλον όπου γνωρίζουμε άριστα που μας οδηγεί, αλλά δεν μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία του, αφού η διάβρωσή της συσσώρευσης και του κέρδους μέσα μας, μας οδηγεί στην χαρά της αυτοκαταστροφής, σαν φτηνό παραμύθι σινερομάντζου όπου δεν μπορούμε να αποφύγουμε το μοιραίο, συναρπάζοντας έτσι την ύπαρξή μας. Ζούμε σαν να βλέπουμε την ζωή μας σε μεσημεριανή σαπουνόπερα.
·
Τα χάνει κανείς με τον παραλογισμό που γεννά η εποχή μας και την θεαματική ηλιθιότητα που εκτοξεύεται στο διάστημα, όταν από την άλλη αναλογίζεται και αναπολεί τον ορθολογισμό του ανθρώπου άλλων εποχών. Όπου τουλάχιστον μοιραζόταν τους προγενέστερους χρόνους με το παράλογο και το ανορθολογικό.
·
Μια σκέψη φοβισμένη και δειλά διαπερνάει σαν ρίγος την συνείδηση εδώ και καιρό. Μήπως και η καταστροφή ακόμα ρουφήχτηκε από την ορμή της αλλοτρίωσης.
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Γι'αυτό μιλούσε όλος ο Ελληνικός πολιτισμός, για την αμετροέπεια
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=1406538
Είναι όπως το γράφεις αγαπητέ
Πολύκαρπε,
όλόκληρος ο Ελληνικός πολιτισμός.
Χάρηκα για το σχόλιο, είδα το
βιβλίο σου, διάβασα το άρθρο των
΄΄Νέων΄΄ περί σπατάλης του νερού.
Δημοσίευση σχολίου